Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
18. decembra 2017 Jadrová energia od Energia.skSITA

Rosatom oslavuje svoje 10. výročie

Rosatom má korene v bývalých organizáciách Ministerstva atómovej energetiky Ruskej federácie a Federálnej agentúry pre atómovú energiu Ruskej federácie, ktorá sa zmenila na štátnu korporáciu 1. decembra 2007. Pred desiatimi rokmi teda Rosatom nevznikol ako úplne nová spoločnosť, ale zmenil svoju štruktúru tak, aby mohol lepšie rozvíjať jadrovú energetiku a ďalšie odbory s vysokou technologickou náročnosťou ako v Rusku, tak aj v zahraničí.

Vďaka uskutočneným zmenám ruský jadrový priemysel pred desiatimi rokmi zahájil úplne novú etapu svojho rozvoja, ktorú by sme mohli nazvať ruskou jadrovou renesanciu. Zatiaľ čo v roku 2005, v ktorom ruský prezident nariadil vypracovať plán na reformu systému riadenia jadrového priemyslu, sa stavali dva bloky, výstavba ktorých bola zahájená ešte za čias Sovietskeho zväzu, dnes Rosatom stavia v zahraničí bloky najmodernejšej generácie.

V roku 2008, krátko po vytvorení štátnej korporácie, bola zahájená výstavba blokov typu VVER-1200 hneď v dvoch lokalitách: Novovoronežská II a Leningradská II. Ide o projekt, ktorý ruskí jadroví inžinieri vyvinuli už v novom tisícročí a ktorý sa vo februári 2017 stal prvým prevádzkovaným blokom generácie III+ na svete. Za posledných 10 rokov Rosatom v Rusku a v zahraničí uviedol do prevádzky 11 jadrových blokov. V súčasnosti stavia v Rusku 8 blokov, z toho dva majú podľa plánu do konca roka 2017 začať spúšťanie.

V roku 2007 staval Rosatom svoje bloky v zahraničí v Indii, Číne a Iráne a za posledných 10 rokov sa k týmto krajinám, kde už postavené bloky spoločnosť rozširuje o nové, pridalo Bielorusko, Bangladéš, Maďarsko, Fínsko, Turecko a ďalšie krajiny. Portfólio zahraničných zákaziek na nasledujúcich 10 rokov vzrástlo zo 40 miliárd dolárov v roku 2010, odkedy Rosatom tento údaj vypočítava, na 133 miliárd dolárov v roku 2016. Do tohoto súboru zákaziek nepatria len zákazky na výstavbu jadrových elektrární (v súčasnosti ide o 34 blokov v 12 krajinách sveta), ale aj zmluvy na dodávky paliva a komponentov pre jadrové elektrárne a na ich údržbu a modernizáciu.

Medzi odborníkmi získavajú projekty Rosatomu veľmi dobré hodnotenie. Iránska jadrová elektráreň Búšehr a indická Kudankulam (obe s reaktormi VVER-1000) získali od najstaršieho amerického energetického časopisu Power ocenenie Top Plant za rok 2017 v kategórii jadrovej energetiky. Podobné ocenenie za rok 2016 obdržal 4. blok ruskej Belojarskej jadrovej elektrárne s reaktorom BN-800 a za rok 2017 1. blok ruskej jadrovej elektrárne Novovoronežská II.

Medzi projektmi zahájenými po roku 2007 nájdeme aj plávajúcu jadrovú elektráreň Akademik Lomonosov, ktorá má byť uvedená do prevádzky v roku 2019.

V oblasti dodávok jadrového paliva dosiahol Rosatom úspech v roku 2016, keď uzatvoril prvú zmluvu na komerčné dodávky svojho paliva TVS-Kvadrat určeného pre západné typy tlakovodných reaktorov. Jedná sa o dodávky do švédskej jadrovej elektrárne Ringhals a Rosatom vstupuje s týmto typom paliva taktiež na americký trh.

Pod vedením dlhoročného generálneho riaditeľa Rosatomu Sergeja Kirijenka bolo zahájených množstvo programov, ktoré zvyšovali konkurencieschopnosť ruského jadrového priemyslu. Dnes je Rosatom príkladom pre mnohé ruské firmy v oblastiach ako je transparentnosť, efektívny systém zadávania verejných súťaží a ochrana duševného vlastníctva.

Ďalším ukazovateľom zmien realizovaných od roku 2007 je objem financií investovaných do výskumu a vývoja. V roku 2006 investoval ruský jadrový priemysel do tejto oblasti približne 1 % svojich ziskov a v roku 2014 sa podarilo tento podiel navýšiť na 4,5 %, čo zodpovedá svetovej praxi.

„Slovenská nukleárna spoločnosť (SNUS) udržuje mnoho rokov úspešnú spoluprácu so spoločnosťou Rosatom. Už tradične je Rosatom  stálym partnerom na odborných podujatiach a konferenciách organizovaných Slovenskou nukleárnou spoločnosťou. SNUS informuje odbornú verejnosť o aktivitách Rosatomu a Rosatom sponzorsky podporuje vybrané odborné činnosti SNUS. Vysoko oceňujeme, najmä skutočnosť, že Rosatom vytrval v podpore pre Slovenskú nukleárnu spoločnosť aj v dobe keď energetika zažívala ťažké časy a podpora zo strany energetických spoločností nebola samozrejmosťou. SNUS praje Rosatomu, aby aj v ďalších rokoch úspešne napredoval v prinášaní bezpečnej a čistej elektrickej energie na svetový energetický trh,“ uvádza Juraj Klepáč, generálny sekretár Slovenskej nukleárnej spoločnosti.

Zdroj: Essential Communications

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.