Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
11. decembra 2017 Jadrová energia od Energia.skSITA

V Rusku začalo fyzikálne spúšťanie 4. bloku Rostovskej JE

V priebehu fyzikálneho spúšťania sa budú konať prvé testy reaktoru so skutočným jadrovým palivom a blok bude pripravený na ďalšiu fázu, energetické spúšťanie, pri ktorom vyrobí svoju prvú elektrinu. Počas 25denného fyzikálneho spúšťania budú napríklad špecifikované charakteristiky aktívnej zóny a reaktor dosiahne minimálny kontrolovaný výkon. Celkovo doň zavezú 163 kaziet s jadrovým palivom.

Rozhodnutie o pripravenosti 4. bloku Rostovskej elektrárne na fyzikálne spúšťanie bolo prijaté po komplexnej inšpekcii vykonanej ruskou federálnou službou pre ekologický, technický a jadrový dozor Rostechnadzor. Počas nej bola skontrolovaná správnosť fungovania technologických systémov a technologických zariadení bloku a pripravenosť personálu a prevádzková dokumentácia.

Na projekte dostavby Rostovskej jadrovej elektrárne sa dodávateľsky zúčastnili aj české firmy. Napríklad armatúrky Arako, L D M, Modřany Power, Mostro, MPower Engineering a MSA dodali armatúry, Sigma Group čerpaciu techniku, Kabelovna Kabex káble, Vítkovice diely nízkotlakového ohrievača, ZPA Pečky servopohony a ZVU Strojírny tepelné výmenníky. Hodnota produkcie dodanej z Českej republiky presahovala 600 miliónov korún.

Na zahájení fyzikálneho spúšťania sa zúčastnil gubernátor Rostovskej oblasti Vasilij Golubev, riaditeľ Koncernu Rosenergoatom (elektroenergetickej divízie Rosatomu) Andrej Petrov, riaditeľ Skupiny ASE (inžinieringovej divízie Rosatomu a generálneho dodávateľa Rostovskej JE) Valerij Limarenko.

Podľa Andreja Petrova sú skúsenosti získané pri výstavbe tejto najjužnejšej ruskej jadrovej elektrárne vskutku jedinečné. „Jedná sa o bezprecedentný prípad: Rostovská elektráreň je jedinou jadrovou elektrárňou v súčasnom Rusku, kde počas siedmich rokov spustili 3 bloky (v roku 2010 2. blok, v 2015 3. blok a teraz 4. blok) a kde bola obnovená sériová výstavba. Tá umožňuje maximálne efektívne využitie materiálových a finančných zdrojov a dodržanie striktných termínov výstavby,“ povedal Petrov.

Valerij Limarenko ho doplnil: „Rostovská lokalita pre nás hrá demonštračnú úlohu. Dolaďujeme tu naše pokročilé technológie pre riadenie projektov, zavádzame digitálne technológie a získavame drahocenné skúsenosti, ktoré vzápätí prenášame do našich ďalších projektov. Veľmi pozitívne sa to prejavuje v termínoch a na kvalite výstavby.“

4. blok Rostovskej jadrovej elektrárne je zároveň jej posledným blokom a tiež ukončením legendárnej série blokov s reaktormi VVER-1000 tejto verzie. Základnými črtami týchto blokov sú vysoká spoľahlivosť a bezpečnosť daná princípom hĺbkovej ochrany a použitím najmodernejších riešení.

Celkovo je po celom svete v prevádzke 34 blokov typu VVER-1000 (z toho 9 v Rusku), ktoré dokopy odpracovali 725 reaktorrokov a vyrobili 5500 TWh elektriny. Najmodernejšie verzie reaktorov VVER-1000 s vylepšenými bezpečnostnými parametrami poslúžili ako základ pre vývoj inovatívneho reaktoru VVER-1200 generácie III+. Podľa tohoto projektu sa v Rusku stavajú jadrové elektrárne Novovoronežská II a Leningradská II. Prvý blok Novovoronežskej II bol uvedený do komerčnej prevádzky vo februári 2017 a fyzikálne spúšťanie prvého bloku Leningradskej II má podľa plánu začať do konca tohto roku.

Rostovská jadrová elektráreň sa nachádza asi 13,5 kilometra od Volgodonska na brehu Cimľanského vodného diela. Spolu sú tu štyri bloky typu VVER-1000 a jedná sa o jedného z najväčších výrobcov elektriny na juhu Ruska. Existujúce tri bloky vyrábajú asi 46 % elektriny v regióne a po uvedení 4. bloku do prevádzky ich podiel vzrastie na 54 %.

Zdroj: Essential Communication

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.