Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
9. októbra 2017 Jadrová energia od Energia.skSITA

Štart dostavby maďarskej atómky Paks sa odkladá

Spustenie realizácie projektu, ktorého odhadované náklady predstavujú 12,5 miliardy eur, sa podľa ministra posunie o 22 mesiacov kvôli regulačným prekážkam EÚ. Maďarská vláda údajne ale pracuje na skrátení odkladu.

Süli uviedol, že prvý z dvoch ruských reaktorov VVER 1200 by sa mohol uviesť do prevádzky v roku 2026, druhý o rok neskôr. To by bolo oneskorenie o jeden rok v porovnaní s termínom ktorý bol stanovený vládou v prezentácii projektu dva roky dozadu. 

Minister rovnako povedal, že Rosatom napriek tomu počíta s tým, že začiatkom budúceho roka začne výstavba vedľajších objektov a hneď ako budú zabezpečené všetky povolenia, mohlo by budovanie reaktorov začať v roku 2020.

Süli spresnil, že žiadosť o stavebné povolenie – pôvodne naplánované na koniec tohto roka – bude podané v polovici budúceho roka. Jej schvaľovanie by potom podľa neho mohlo trvať 15 mesiacov.

Rosatom podľa Reuters zdržanie dostavby potvrdil. Uviedol ale, že to nie je jeho vina. Ku zmene časového harmonogramu došlo v dôsledku preverovania projektu Európskou komisiou, tlmočila spoločnosť.

V jadrovej elektrárni Paks 2 sa pripravuje výstavba dvoch nových blokov s reaktormi VVER-1200, ktoré sa radia do generácie III+. Podľa dohody o dodávkach paliva bude prvých 10 rokov prevádzky nových blokov dodávať jadrové palivo ruská spoločnosť TVEL.

ČTK, energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.