Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Atómka Bllefonte USA - TVA
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Elektráreň Bellefonte. Foto: TVA
14. septembra 2016 Jadrová energia od Energia.skSITA

Opustená atómka v USA je na predaj

V polovici 70. rokov minulého storočia sa začalo s výstavbou jedného z najväčších energetických projektov v americkom štáte Alabama. Atómová elektráreň Bellefonte v blízkosti rieky Tennessee mala pozostávať zo štyroch reaktorov. Hospodársky úpadok a klesajúci dopyt po elektrine spôsobil, že megaprojekt sa v roku 1988 pozastavil. Nedokončená atómka, ktorej náklady sa vyšplhali na vyše 5 miliárd dolárov, je dnes na predaj. Vlastník, Tennessee Valley Authority (TVA), chce nájsť kupca do konca októbra.

Základný kameň prvého bloku Bellefonte bol symbolicky položený prvý deň roku 1974. Dva tlakovodné reaktory s inštalovaným výkonom 2 x 1235 MW boli svojho času vrcholom technologického pokroku v jadrovej energetike. V čase výstavby elektráreň Bellefonte zamestnávala zhruba 4800 ľudí. Stav dokončenosti prvého reaktora sa zastavil na úrovni 88 %, druhý zhruba na 58 %. Ešte v roku 2011 prevádzkovateľ zvažoval možnosť, že by obnovil práce na prvom reaktore. Rok 2014 ale znamenal definitívny koniec nádejám o výrobe elektriny.

Americká jadrová renesancia bola koncom 70. rokov na ústupe. Zlomovým momentom bola havária elektrárne Three Mile Island v roku 1979. Odvtedy udelil regulačný úrad povolenie pre výstavbu iba dvom novým reaktorom.

Nie je preto žiadnym prekvapením, že spoločnosť TVA sa rozhodla elektráreň spolu s priľahlými pozemkami predať. Najväčší federálny výrobca elektriny v USA, začína prijímať ponuky od nasledujúceho pondelka. Podľa agentúry AP požaduje minimálne 36,4 miliónov dolárov (v prepočte vyše 32,4 miliónov eur), teda iba malý zlomok z toho, čo do tohto projektu firma investovala, nehovoriac o nákladoch na úroky a údržbu či zakonzervovanie reaktorov.

Elektráreň sa rozprestiera na takmer 6,5 kilometroch štvorcových. Pozostáva z dvoch reaktorov, kancelárskej budovy, skladov, parkoviska, železničnej vlečky a heliportu. O údržbu zariadení sa dnes stará zhruba 50 pracovníkov.

Podľa agentúry AP si súčasný vlastník elektrárne nekladie žiadne podmienky, na aký účel by sa mal v budúcnosti celý objekt atómky využívať. „Všetko je pracovných príležitostiach a investícii. To je hlavný dôvod, prečo sme sa rozhodli predať tento majetok,“ povedal hovorca firmy Scott Fiedler.

© energia.sk

Ilustračné foto: TVA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.