Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Vyraďovanie JE V1 - javys
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Práce na vyraďovaní JE V1 v Bohuniciach
24. augusta 2016 Jadrová energia od Energia.skSITA

Peniaze na vyraďovanie Bohuníc V1 budú tiecť aj cez SIEA

Už v roku 1999 sa Slovensko v súvislosti so vstupom do EÚ zaviazalo predčasne odstaviť dva bloky jadrovej elektrárne V1 v Bohuniciach. Elektráreň V1 oficiálne ukončila svoju prevádzku 20. júla 2011. Od začiatku roka 2015 prebieha 2. etapa vyraďovania. Cieľom je uzavrieť ju do konca roka 2025 tak, aby bolo územie pripravené na ďalšie priemyselné využitie.

Zdroj: JAVYS

Niečo za niečo

Ako kompenzácia vzniknutých nákladov vznikol Medzinárodný fond pre podporu odstavenia blokov jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach (BIDSF) s cieľom spolufinancovať vyraďovacie práce. Jej správcom je Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBRD), prispieva doň EÚ ako celok aj niektoré európske štáty jednotlivo. Pôvodne mala EÚ Slovensku cez BIDSF prispieť sumou 625 mil. eur, koncom roka 2013 bola schválená  ďalšia pomoc do roku 2020 vo výške 225 mil. eur. Na rozdiel od minulosti (viď nižšie) je možné druhý balík peňazí využiť výlučne už len na projekty vyraďovania jadrovej elektrárne.

Celkový príspevok z BIDSF na odstavenie dvoch blokov elektrárne Bohunice V1 tak dosahuje výšku takmer 850 mil. eur.

Podľa pravidelnej správy ministerstva hospodárstva dosiahlo čerpanie finančných prostriedkov zo zdrojov fondu BIDSF k 31.10. 2015 výšku 283,91 milióna eur. Ku koncu minulého roka ale mala spoločnosť JAVYS, ktorá vyraďovanie realizuje, uzavretých s EBRD celkovo 18 grantových dohôd  v celkovej sume 456,56 mil. eur.

Ďalšie príspevky získal prevádzkovateľ prenosovej sústavy SEPS na projekty, ktorými sa má zmierniť negatívny dôsledok uzavretia V1 na slovenskú sústavu.

Rekonštrukcia sústavy aj úspory

Spoločnosť SEPS napríklad z tohto fondu zafinancovala projekty elektrických staníc (ES) Bošáca, Medzibrod aj Lemešany. Do budúca by mali pribudnúť ešte nové vedenia na trase Horná Ždaňa – Bystričany  a Bystričany – Križovany v rámci projektu Transformácia 400/110 kV Bystričany, kedy sa prejde z jestvujúcej transformácie 220/110 kV na transformáciu 400/110 kV.

Grantový príspevok na súbor stavieb ES Bystričany bol pre SEPS schválený už v roku 2010, a to vo výške 76 mil. eur. Súvisiace projekty nabrali prvé meškania kvôli nedostatočnej infraštruktúre SSE- Distribúcia na napäťovej úrovni 110 kV v tomto regióne, neskôr ich zdržali obstarávacie konania. Podľa údajov z európskej databázy verejného obstarávania (TED) by mal kontrakt začať platiť od 1. februára 2017 a trvať asi 60 mesiacov.

Tretím okruhom projektov podporených z BIDSF bola v minulosti kreditná linka SlovSeff na financovanie projektov udržateľnej energie prostredníctvom komerčných bank a tiež pilotný projekt Energetická efektívnosť vo verejných budovách s rozpočtom 10 mil. eur, ktorý realizovala Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA).

Aktuálny stav vo vyraďovaní

JAVYS momentálne obstaráva práce na tri projekty vyraďovania – demontáž veľkorozmerných komponentov primárneho okruhu; modifikácia elektrárne a montáž nových zariadení; a dekontaminácia bazénov skladovania a ďalších kontaminovaných nádrží JE V1 – 1. časť. Pripravuje sa tiež projekt Alternatívny obalový súbor pre nízko aktívny odpad.

Jednotlivé výzvy je možné sledovať na webstránke spoločnosti JAVYS alebo webstránke EBRD.

Podľa údajov JAVYSu boli v prvom štvrťroku BIDSF projekty čerpané v celkovej výške 3,092 mil. eur, z toho na prevádzkové náklady BIDSF projektov pripadla čiastka 2,662 mil. € a na investičné náklady 0,430 mil. €. Oproti 1. štvrťroku 2015 to znamenalo výrazne nižšie čerpanie peňazí z medzinárodného fondu.

Zdroj: JAVYS

V júni 2016 Európska komisia (EK) vo svojej správe uviedla, že ciele vyraďovania V1 stanovené do septembra 2015 sa dosiahli v súlade s plánom podľa základného scenára a celková výkonnosť bola uspokojivá. Ako excelentný vyhodnotila projekt na spracovanie kalu a sorbentov, oneskoreniu niektorých projektov sa však podľa Bruselu nedalo zabrániť. „V záverečnej časti roku 2015 bol hlavný projekt (Projekt D2 – dekontaminácia primárneho okruhu) pozastavený z dôvodu zmluvných záležitostí. V dôsledku toho by mohla byť ovplyvnená kritická fáza programu,“ priznala Komisia.

O pár dní na to, začiatkom júla, pokrok vo vyraďovaní V1 posudzovala monitorovacia misia priamo na Slovensku. Podľa spoločnosti JAVYS EK skonštatovala vysoko profesionálny prístup k vyraďovaniu jadrovej elektrárne V1, ako aj celkový významný progres v jej vyraďovaní a čerpanie finančných prostriedkov EÚ označila za efektívne a transparentné.

Monitorovania sa už plnohodnotne zúčastnili aj zástupcovia SIEA, ktorá je príspevkovou organizáciou MH SR. Táto agentúra totiž aktuálne získava oveľa výraznejšie slovo pri financovaní projektov.

Dve cesty

Už v roku 2014 sa začali konzultácie o tom, aby sa program Bohunice administroval nielen prostredníctvom EBRD ale tiež alternatívne, tzv. národnú cestu. Implementáciu národnej cesty bude vykonávať Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA). Európska pomoc na vyraďovanie V1 teda môže ísť buď ako doteraz cez BIDSF riadený európskou bankou alebo národnou cestou cez SIEA v súlade s delegačnou dohodou.

Hovorca SIEA Stanislav Jurikovič pre náš portál uviedol, že pri národnej ceste už do procesu vstupuje len EK a SIEA, nie však EBRD alebo iní darcovia. Zmeny nastanú napríklad v procese obstarávania projektov. Pri národnej ceste sa nebudú riadiť pravidlami obstarávania EBRD, postupovať sa bude v zmysle slovenského zákona o verejnom obstarávaní. Touto formou sa na Program Bohunice môže vyčerpať príspevok z EÚ vo výške až 195 miliónov eur, a to do konca roka 2026. Presné čerpanie sa však bude ešte upravovať v individuálnych kontraktoch a grantových zmluvách.

Podľa delegačnej dohody bude EÚ preplácať výdavky spojené s implementáciou zverených úloh a tiež odmeňovať agentúru za ich implementáciu. Odmena má byť vo výške 2,7 % finálneho objemu príspevku EÚ. Ak by sa teda vyčerpala indikatívna max. hodnota príspevku (€195 mil.), odmena pre SIEA môže byť až 5,265 milióna eur. Z tejto odmeny ale bude musieť agentúra zaplatiť napríklad nezávislý audit každoročne predkladaných reportovacích dokumentov, ktorý má vykonať súkromná firma.

Neskôr než sa čakalo

Podľa dokumentu ministerstva hospodárstva, ktorý koncom minulého roka vzala na vedomie vláda, sa uzatvorenie delegačnej dohody očakávalo už počas mesiaca november/december 2015. „Implementácia prvého projektu vyraďovania prostredníctvom SIEA sa očakáva už v roku 2016, pričom SIEA predpokladá implementáciu programu prostredníctvom národnej cesty v plnom rozsahu,” uviedlo vtedy MH SR.

Samotná delegačná dohoda však bola uzavretá len pred pár dňami. Agentúry sme sa preto opýtali, prečo sa podpis oneskoril. Stanislav Jurikovič to vysvetlil tým, že vlani na jeseň došlo len k odobreniu SIEA zo strany audítorov EK ako subjektu, ktorý by mohol plniť predmetnú úlohu. Od októbra 2015 do konca júla 2016 prebiehali rokovania o podmienkach a procesoch medzi EK a SIEA. Kvôli ďalším procesným krokom je podľa hovorcu SIEA „pravdepodobné, že prvý projekt vstúpi do implementačnej fázy najskôr v roku 2017”.

Deficit asi 193 miliónov eur

Štát si od národnej cesty sľubuje úsporu nákladov aj efektívnejšiu bilaterálnu komunikáciu. Otázkou je či financovanie projektov dvoma rozličnými spôsobmi pomôže alebo uškodí rýchlosti, transparentnosti a efektívnosti vynakladania peňazí EÚ na vyraďovanie elektrárne Bohunice V1.

Na rozdiel od EK Európsky dvor audítorov (ECA) už pred piatimi rokmi kriticky zhodnotil nakladanie s financiami EÚ poskytovanými na vyraďovanej trojice jadrových elektrární na Slovensku, v Litve (Ignalina) a v Bulharsku (Kozloduj). V druhej polovici septembra by mala byť vydaná ďalšia monitorovacia správa ECA a zdá sa, že hodnotenie pokroku opäť nebude úplne ružové. Jej hlavný odkaz totiž má znieť – od roku 2011 sa určitý pokrok dosiahol, rozhodujúce výzvy ale zostávajú.

Napokon, samotná Európska komisia konštatovala, že do roku 2020 sa neočakáva finančný deficit, avšak v období  rokov 2021 – 2025 by sa mohol vyšplhať približne na sumu 193 mil. eur, t. j. 15 % celkových odhadovaných nákladov na dosiahnutie konečného stavu programu vyraďovania V1.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.