Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Jadrove palivo - SE
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Čerstvé jadrové palivo
15. marca 2016 Jadrová energia od Energia.skSITA

Vyhorené jadrové palivo z Mochoviec previezli do Bohuníc

Transport paliva sa uskutočnil v noci zo stredy na štvrtok (z 9. na 10. marca 2016) za prísnych bezpečnostných opatrení. Palivo z Jadrovej elektrárne Mochovce, ktorú prevádzkujú Slovenské elektrárne, sa prepravilo do Medziskladu vyhoreného jadrového paliva v Jaslovských Bohuniciach. Ten sa využíva na skladovanie paliva zo všetkých reaktorov ruského typu VVER 440 na Slovensku.

„JAVYS, za prísnych bezpečnostných opatrení, prepravil po železnici v 3 špeciálnych kontajneroch spolu 144 palivových článkov,“ uviedol vedúci odboru komunikácie Dobroslav Dobák. Ako ďalej informoval, preprava bola vykonaná v súlade s legislatívnymi požiadavkami a podmienkami platných povolení na manipuláciu a prepravu vyhoreného jadrového paliva. „Inšpektori dozorných orgánov vykonávali priamy dozor nad prepravou, ktorá bola zrealizovaná v súčinnosti so zložkami ministerstiev hospodárstva, dopravy a vnútra,“ dodal.

Medzisklad v Bohuniciach je tzv. mokrého typu – s vyhoreným jadrovým palivom sa manipuluje pod tesniacou vrstvou vody v bazénoch. Ako chladiace médium sa využíva demineralizovaná voda, ktorá slúži zároveň aj ako ochrana voči rádioaktívnemu žiareniu. Celková skladovacia kapacita mochoveckého medziskladu predstavuje 14 112 kaziet. Palivo po 4 až 5 desaťročiach skladovania výrazne zníži produkciu tepla a čiastočne klesne aj jeho rádioaktivita.

Po naplnení kapacity medziskladu v Jaslovských Bohuniciach plánuje JAVYS jeho rozšírenie. Vylúčená nie je ani možnosť výstavby novej skladovacej prevádzky v Mochovciach. 

Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a.s. (JAVYS) sa zaoberá vyraďovaním jadrových zariadení a spracovaním rádioaktívneho odpadu a vyhoretého jadrového paliva. Vlastníkom 100 % akcií spoločnosti je štát, pričom vykonávateľom akcionárskych práv je Ministerstvo hospodárstva.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.