Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
12. augusta 2015 Jadrová energia od Energia.skSITA

Nemecko má mať dve konečné úložiská jadrového odpadu

 „Keď sme sa rozhodli opustiť jadrovú energetiku, sme teraz schopní odhadnúť, aké celkové množstvo rádioaktívneho materiálu bude treba bezpečne zlikvidovať,“ uviedla Hendricks. Nemecko by malo odstaviť svoje posledné reaktory v roku 2022, nahradiť sa majú obnoviteľnými zdrojmi energie.

Podľa prepočtov ministerstva životného prostredia bude treba v Nemecku uložiť zhruba 600.000 metrov kubických rádioaktívnych odpadov. Do tohto objemu je okrem vyhoretého paliva z reaktorov zahrnutý aj ožiarený stavebný odpad, ktorý vznikne pri odstraňovaní atómových elektrární.

„Aj keď je z právneho hľadiska prípustné, aby sme jadrový odpad vyviezli do zahraničia, je zodpovedné vytvoriť konečné úložisko priamo v Nemecku. Vlastné konečné úložisko by mali mať všetci, ktorí prevádzkujú alebo prevádzkovali jadrovú energetiku,“ uviedla ministerka.

Nemecko už skôr schválilo vytvorenie konečného úložiska v šachte Konrad v dolnosaskom Salzgitteri, v súčasnosti sa pracuje na potrebnej úprave šachty. Tamojšie chodby dokážu uskladniť 303 000 metrov kubických nízko a stredne rádioaktívneho odpadu. Pre vysoko rádioaktívne materiály sa hľadá nová lokality, rozšírenie šachty Konrad dnes ministerka vylúčila.

Ako o ďalších možných lokalitách pre hlbinné úložisko jadrového odpadu sa hovorí o bývalej bani Morsleben v Sasku-Anhaltsku a o šachte Asse v Dolnom Sasku. Hendricks priznal, že vybudovanie druhého úložiska v Nemecku potrvá desiatky rokov.

ČTK, energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.