Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
10. decembra 2014 Jadrová energia od Energia.skSITA

Rusko a Maďarsko podpísali detailné dohody o rozšírení elektrárne Paks

Generálny riaditeľ maďarskej spoločnosti MBM Rozvoj JE Paks-II Sandor Nagy a prvý viceprezident a zároveň riaditeľ moskovskej pobočky NIAEP Vladimir Savuškin podpísali v utorok (9.12.) tri dohody, ktoré podrobnejšiu upravujú výstavbu i prevádzku dvoch nových blokov elektrárne Paks.

Tá je jedinou atómovou elektrárňou prevádzkovanou v Maďarsku s výkonom 2 GWe. Elektrina, ktorú vyrába, pokrýva 42 % spotreby v krajine. Súčasné blohy sú postavene podľa sovietskeho projektu, všetky štyri reaktory sú typu VVER-440.

Nové bloky budú mať reaktory VVER-1200, ktoré by mal Rosatom postaviť aj v bieloruskom Astravyetsi, tureckom projekte Akkuyu či fínskej elektrárni Hankhikivi.

Budapešť si vytýčila za cieľ zvýšiť podiel jadra na 60 %. V polovici januára 2014 uzavrela s Moskvou zmluvu o spolupráci v oblasti mierového využívania jadra, podľa ktorej vybuduje Rosatom v Paksi nové bloky.

Dohodli sa aj na poskytnutí úveru vo výške 10 miliárd eur s dobou splácania 21 rokov a premenlivou úrokovou mierou od 3,95 – 4,95 %. Úver by mal pokryť 80 % nákladov projektu, ktorého odhadovaný celkový rozpočet je 4 bilióny forintov (cca 13 miliárd  eur).

Maďarský premiér si za uzatvorenie dohody s Ruskom vyslúžil kritiku zo strany EÚ, USA aj domácej opozície, ktoré kritizovali hlavne netransparentnosť výberu dodávateľa.

Podľa podpísaných zmlúv majú byť nové bloky elektrárne Paks II zabezpečené ruským jadrovým palivom od spoločnosti TVEL minimálne na 20 rokov. Súčasťou kontraktu je aj opcia na predĺženie garantovaných dodávok ruského jadrového paliva až do konca termínu prevádzkovania blokov.

Európska komisia však v máji prijala Európsku stratégiu energetickej bezpečnosti (ESEB), v ktorej podčiarkla potrebu diverzifikácie jadrového paliva. V prípade nových investícií má byť možnosť diverzifikácie paliva dokonca podmienkou pre projekty využívajúce technológiu z krajín mimo EÚ, čo má zaistiť Agentúra Euratom pre zásobovanie.

Viac sa dozviete v rozhovore s Ute Blohm-Hieber, vedúcou oddelenia pre operácie na trhu s jadrovým palivom v Agentúre Euratom pre zásobovanie.

Energia.sk, ČTK

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.