Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
20. januára 2014 Jadrová energia od Energia.skTASR

Maďarský Energiaklub ostro kritizuje dohodu s Ruskom o rozšírení Paksu

Podľa internetového vydania denníka Népszabadság spolok vydal veľmi ostro formulované vyhlásenie, v ktorom vláde vytýka, že nevykonala štúdiu možností realizácie projektu, ale nepreverila ani alternatívne riešenia.

Energiaklub svoje výhrady proti rusko-maďarskej dohode sformuloval do 11 bodov, v ktorých sa okrem iného uvádza, že Maďarsko teraz určite nepotrebuje novú atómovú elektráreň. Nezodpovedne uzatvorený pakt zadlží Maďarsko a dva nové reaktory naďalej prehĺbia energetickú závislosť Maďarska od Ruska, píše sa v dokumente.

Spolok upozorňuje na skutočnosť, že moskovská dohoda slúži mocenským záujmom úzkej skupiny, a nie všetkým Maďarom, pričom po rozšírení Paksu nebude lacnejšia elektrina, krajina nebude konkurencieschopnejšia a finančné zdroje vynaložené na projekt odčerpajú peniaze z investícií do obnoviteľných zdrojov a z energeticky efektívnych projektov.

Putin po uzatvorení dohody povedal, že sa týka výstavby blokov atómovej elektrárne v Paksi, ktorá sa podieľa na výrobe elektrickej energie v Maďarsku 40 percentami. „Výstavbou nových blokov vzrastie energetická nezávislosť Maďarska,“ zdôraznil ruský prezident.

Rusko poskytne Maďarsku na výstavbu dvoch nových blokov úver. Hornou hranicou hodnoty projektu má byť 10 miliárd eur.

Orbán vyhlásil, že s Putinom uzavreli vynikajúcu odbornú dohodu. Podľa jeho slov z októbra 2013 rozšírením Paksu bude možné dosiahnuť, že do piatich až šiestich rokov bude v rámci Európskej únie (EÚ) najlacnejšia elektrická energia v Maďarsku.

Uzatvorenie dohody kritizovali viaceré maďarské opozičné strany, niektoré avizovali vypísanie referenda, iné chcú zvolať mimoriadnu schôdzu parlamentu. Tvrdia, že Orbánova vláda sa rozhodla svojvoľne, že Maďarsko sa tým zadlží na desiatky rokov a že sa stane energeticky trvale závislým od Ruska.

Copyright © TASR 2014

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.