Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Ján Hudacký - energia.sk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ján Hudacký na tlačovej konferencii v NR SR. Foto: energia.sk/Michal Jesenič
28. marca 2014 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

G-komponent sa meniť nebude, opozičný návrh nezískal podporu

Parlament vo štvrtok nepodporil návrh novely zákona o energetike, ktorej predkladateľmi boli Alojz Přidal (KDH), Ján Hudacký (KDH), Jozef Mikuš (SDKÚ-DS) a Gabriel Csicsai (Most-Híd). Štvorica opozičných poslancov navrhovala, aby sa poplatok pre výrobcov elektriny za prístup do prenosovej a distribučnej siete stanovil na maximálnu úroveň 50 centov za MWh. Z prítomných 136 poslancov v rokovacej sále NR SR hlasovalo za návrh 59 poslancov, 62 sa vyslovilo proti a 15 sa zdržalo hlasovania.

Aktuálne nastavenie G-komponentu považujú predkladatelia z radov opozície za diskriminačné. Poplatok pre výrobcov elektriny za prístup do prenosovej a distribučnej sústavy, ktorý je v platnosti od 1. januára 2014, podľa nich negatívne ovplyvnil predovšetkým ekonomiku prevádzkovania obnoviteľných zdrojov energie. V dôsledku vyhlášky ÚRSO sa podľa nich nezákonným spôsobom znižuje podpora, ktorú výrobcom elektriny garantuje zákon o podpore OZE v stabilnej výške na obdobie 15 rokov. Nárok na podporu v garantovanej výške chráni jednak Ústava SR, ako aj Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Opozícia sa preto v tejto veci plánuje obrátiť aj na Ústavný súd SR. 

Zrovnoprávnenie platby za prístup do sústav

G-komponent nie je neštandardným nástrojom v energetickej politike, myslí si poslanec Jozef Mikuš (SDKÚ–DS). Ako ale uviedol na tlačovom brífingu pred dvomi týždňami, jeho súčasné nastavenie na Slovensku považuje za diskriminačné. Vyhláška ÚRSO hovorí, že výrobcovia pripojení do prenosovej sústavy musia platiť maximálne 50 centov za každú MWh elektriny. No výrobcom, ktorí sú pripojení do distribučných sústav, môže výška tohto poplatku narásť do podstatne vyšších hodnôt, a to v závislosti od ročného maxima využitia daného zdroja. „Platí sa za inštalovaný výkon, nie za množstvo vyrobenej elektriny,“ skonštatoval Mikuš. Ako ďalej dodal, niektorí výrobcovia sú navyše z pôsobnosti vyhlášky z neznámych dôvodov oslobodení.

Regulačný úrad podľa neho zaviedol  G-komponent ako formu krytia nákladov za výrobu elektriny z OZE, KVET a výroby z domáceho uhlia. „Evidentne ale ide o krytie historicky vzniknutých dlhov,“ vysvetlil Mikuš s dodatkom, že na krytí historických dlhov by sa mali podieľať všetci účastníci trhu s elektrinou.

Jedným z dôsledkov vyhlášky má byť tiež znevýhodnenie domácich výrobcov elektriny. „Rozhodnutie ÚRSO znamenalo vnútornú diskrimináciu slovenských výrobcov elektriny voči výrobcom z okolitých krajín,“ zdôraznil Ján Hudacký, poslanec za KDH a predseda Hospodárskeho výboru NR SR.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.