Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Ján Hudacký - energia.sk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ján Hudacký na tlačovej konferencii v NR SR. Foto: energia.sk/Michal Jesenič
11. marca 2014 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

G-komponent: Opozícia sa obracia na Ústavný súd SR

Opozícia navrhuje zjednotiť podmienky G-komponentu pre všetkých výrobcov elektriny na Slovensku. Predkladateľmi novely zákona o energetike sú opoziční poslanci Alojz Přidal (KDH), Ján Hudacký (KDH), Jozef Mikuš (SDKÚ-DS) a Gabriel Csicsai (Most-Híd). Poplatok pre výrobcov elektriny za prístup do prenosovej a distribučnej sústavy, ktorý je v platnosti od 1. januára 2014, podľa nich negatívne ovplyvnil predovšetkým ekonomiku prevádzkovania obnoviteľných zdrojov energie. Opoziční poslanci sa obrátia na Ústavný súd SR, lebo vyhláška Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚSRO) podľa nich nie je v súlade so zákonom.

Ako dnes na tlačovej konferencii uviedol Alojz Přidal (KDH), vyhláška ÚRSO nezákonným spôsobom znižuje podporu, ktorú výrobcom elektriny garantuje zákon o podpore OZE v stabilnej výške na obdobie 15 rokov. Nárok na podporu v garantovanej výške je podľa opozičných poslancov vlastníctvom, ktoré chráni Ústava SR a Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Podanie na Ústavný súd SR podpísalo 45 poslancov zo všetkých opozičných strán. „Predmetom cenovej regulácie môže byť len cena za tovar alebo služby. G-komponent v distribučnej sústave je podľa nášho právneho názoru len poplatok a zákon neumožňuje regulačnému úradu, aby zavádzal nové poplatky takouto podzákonnou normou,“ doplnil. Ústavný súd SR súčasne vyzval, aby do vydania konečného rozhodnutia v tejto veci pozastavil účinnosť vyhlášky ÚRSO.

Zrovnoprávnenie platby za prístup do prenosovej a distribučnej siete

Jozef Mikuš (SDKÚ–DS) nepovažuje G-komponent za neštandardný nástroj v energetickej politike, jeho súčasné nastavenie na Slovensku ale považuje za diskriminačné. Vyhláška ÚRSO hovorí, že výrobcovia pripojení do prenosovej sústavy musia platiť maximálne 50 centov za každú MWh elektriny. No výrobcom, ktorí sú pripojení do distribučných sústav, môže výška tohto poplatku narásť do podstatne vyšších hodnôt, a to v závislosti od ročného maxima využitia daného zdroja. „Platí sa za inštalovaný výkon, nie za množstvo vyrobenej elektriny,“ uviedol Mikuš. Ako ďalej dodal, niektorí výrobcovia sú navyše z pôsobnosti vyhlášky z neznámych dôvodov oslobodení.

Regulačný úrad podľa neho zaviedol  G-komponent ako formu krytia nákladov za výrobu elektriny z OZE, KVET a výroby z domáceho uhlia. „Evidentne ale ide o krytie historicky vzniknutých dlhov,“ vysvetlil Mikuš s dodatkom, že na krytí historických dlhov by sa mali podieľať všetci účastníci trhu s elektrinou. Diskriminácii medzi výrobcami má zabrániť novela zákona, v ktorej jej predkladatelia navrhujú, aby sa maximálna výška platby za prístup do distribučnej ústavy stanovila na jednotnú sumu 50 centov za MWh elektriny. Parlament bude o návrhu zákona rokovať 18. marca.

G-komponent vo svojej aktuálnej podobe je v rozpore s nariadením Európskej komisie a ohrozuje domácich výrobcov elektriny. „Rozhodnutie ÚRSO znamenalo vnútornú diskrimináciu slovenských výrobcov elektriny voči výrobcom z okolitých krajín,“ uviedol Ján Hudacký, poslanec za KDH a predseda Hospodárskeho výboru NR SR.

Zľava: Alojz Přidal (KDH), Ján Hudacký (KDH), Jozef Mikuš (SDKÚ-DS), Gabriel Csicsai (Most-Híd) Foto: energia.sk/Michal Jesenič

Slovensko a G-komponent

G-komponent je súčasťou vyhlášky Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) o cenovej regulácii v elektroenergetike. V praxi ide o poplatok výrobcov elektriny za prístup do sústavy, ktorý je odvodený od výšky ich rezervovanej kapacity. Do platnosti vstúpil od 1. januára 2014.

Na úrovni prenosu elektrickej energie sa zaviedol v súlade s článkom 2 Nariadenia Komisie (EÚ) č. 838/2010 strop prepočítaný koeficientom na jednotku práce, teda max. 0,5 EUR/MWh. Naopak, na úrovni distribúcie elektriny sa výška poplatku za prístup do sústavy pre prevádzkovateľa zdroja vyčísľuje bez ohraničenia maximálnym stropom.

G-komponent sa vzťahuje na takmer na všetkých výrobcov. Spod platby za prístup do sústavy sú vyňaté vodné elektrárne s inštalovaným výkonom do 5 MW alebo  zdroje, ktoré slúžia výlučne na poskytovanie podporných služieb pre prevádzkovateľa prenosovej sústavy alebo výlučne na dodávku regulačnej elektriny.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) zavedením platieb pre výrobcov elektriny za prístup do sústavy sledoval pokrytie časti nákladov na prevádzku sústav výrobcami, čo umožnilo zníženie cien prenosu a distribúcie pre odberateľov elektriny.

Nový poplatok vyvolal polemiku

Opatrenia sa stretli s rozporuplnými reakciami, kriticky sa vyjadrila predovšetkým spoločnosť Slovenské elektrárne, a.s. – najväčší výrobca elektriny na domácom trhu. Spôsob a dôvody pre zavedenie G-komponentu zaujímali i Európsku komisiu. Na druhej strane, Jaroslav Hrušč z Východoslovenskej distribučnej, a.s. vo svojom komentári poukázal, že na citeľnom znížení koncovej ceny elektriny v roku 2014 sa podieľa aj zavedenie spomenutého poplatku pre výrobcov.

V niektorých európskych krajinách je G-komponent zavedený už historicky. V rámci jednotného trhu s elektrinou v EÚ majú dokonca niektoré členské štáty výnimku pre výšku tohto poplatku. Ide predovšetkým o severské krajiny ako Fínsko, Švédsko, Dánsko, ale tiež Veľká Británia a Írsko. V určitej forme sa tento poplatok zaviedol aj v Poľsku a Grécku. V susednej Českej republike sa aktuálne o zavedení G-komponentu neuvažuje.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.