Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
elektricky stlp - zospodu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Julian Povey (licencia Creative Commons)
10. augusta 2011 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Európska komisia opäť prešetruje konanie ČEZ-u

Spoločnosť Czech Coal sa stane účastníkom správneho konania vo veci obmedzovania konkurencie na trhu energetickou spoločnosťou ČEZ. Európska komisia (EK) ju vyšetruje od júla pre podozrenie z obmedzovania konkurentov na českom veľkoobchodnom trhu s elektrinou. „Czech Coal sa cíti dianím na trhu poškodená, a predložila preto EK podklady pre vyšetrovanie, “ informovala hovorkyňa firmy Gabriela Benešová. „Skupina ČEZ je presvedčená, že sa ničoho nedopustila, “ povedala už v začiatkoch vyšetrovania jej hovorkyňa Eva Nováková.

Komisia podozrieva ČEZ, že zhromažďovala kapacity v prenosovej sieti, aby zabránila vstupu konkurenčnej spoločnosti na trh. Ak by Brusel uznal vinu na strane spoločnosti, hrozila by jej pokuta niekoľko miliárd českých korún alebo dokonca by musela predať časť svojho majetku.

„Začatie formálneho konania neznamená, že Komisia má dôkaz o porušení predpisov. Ide len o to, že sa touto záležitosťou bude zaoberať prednostne,“ uviedla v júli EK.

ČEZ: Rezervácia kapacity pri Počeradoch nebola špekulatívna

Český energetický gigant sa mal podľa informácií Mladej fronty Dnes previniť tým, že si údajne u správcu prenosových sietí ČEPS rezervoval veľkú kapacitu pre pripojenie vlastných elektrární. Iné projekty už potom nemali šancu získať povolenie na pripojenie. Tento postup prekážal hlavne spoločnosti Czech Coal, ktorá má projekt na výstavbu uhoľnej elektrárne v lokalite severočeských Počerád.

Vlastné paroplynové elektrárne v Počeradoch však v marci tohto roku začal stavať páve ČEZ. „Ešte oveľa skôr, než sa uskutočnila prvá inšpekcia Komisie v roku 2009, boli už dávno podpísané záväzné zmluvy na dodávku technológie i plynu. Dokonca sme oproti pôvodnému plánu v predstihu získali všetky povolenia a na jar tohto roku sa plne rozbehli práce na výstavbe paroplynového bloku v Počeradoch,“ povedala Nováková. Rezervácia prenosovej kapacity nebola teda podľa nej špekulatívna, ale súvisela s projektom firmy.

ČEZ a Czech Coal sa nevedia dohodnúť už dlhšie

Spoločnosť Czech Coal vraj v minulosti rokovala s ČEZ o výmene Počerad za baňu Československej armády. Údajne však rokovania skrachovali. Potom Czech Coal plánoval postaviť v severných Čechách vlastnú tepelnú elektráreň a tento rok požiadal správcu prenosovej sústavy ČEPS o pridelenie kapacity až do výkonu 1.320 megawattov. „ČEPS neskôr vyzval spoločnosť, aby vypracovala štúdiu, ako plánuje pripojiť elektráreň do siete, “ oznámila vo februári hovorkyňa ČEPS Zuzana Dvořáková.

Minulý rok vyťažil Czech Coal 13,5 milióna ton uhlia. Podľa dostupných údajov, približne osem miliónov ton dodáva práve do Počerad. O platnosti zmluvy týkajúcej sa dodávky po roku 2013 sa Czech Coal a ČEZ nevedia už dlhšiu dobu dohodnúť.

Brusel podozrieval ČEZ už i v minulosti

Prvé podozrenie z obmedzovania konkurencie Brusel nadobudol v roku 2009, keď inšpektori EK vykonali v sídle ČEZ kontrolu. Tá sa týkala aj spoločnosti Energetický a priemyselný holding (EPH), ktorej spoluvlastníkmi sú finančné skupiny PPF, J&T a fyzická osoba Daniel Křetínský. Komisia však túto firmu nevyšetruje a podľa dôveryhodných zdrojov ČTK pravdepodobne ani nebude.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.