Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
PDCS-ilustra
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto z diskusie na bratislavskom gymnáziu. Foto:Lucia Vávrová
1. marca 2014 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Európska energetika spojila na jeden týždeň bratislavské gymnáziá

Posledný školský týždeň pred jarnými prázdninami sa na Gymnáziu Jura Hronca konali simulované voľby do európskeho parlamentu, ako súčasť týždňového programu Európa očami mladých. Hlavnou problematikou, ktorej sa študentské politické strany venovali bola energetika. Počas prípravy sa študenti stretli s Michalom Hudecom, odborníkom zo spoločnosti energy analytics, Matúšom Mišíkom z Katedry politológie Filozofickej fakulty UK, Miroslavom Šarišským zo spoločnosti Slovenské elektrárne a Ladislavom Piršelom zo Slovenskej rady pre zelené budovy (SKGBC). Všetci odborníci odpovedali študentom na otázky a pomáhali riešiť problémy, s ktorými sa účastníci projektu stretli pri prezentovaní svojich energetických projektov.

Otázky, ktoré v diskusii najviac rezonovali boli čistota jednotlivých energií vzhľadom na množstvo vyrobenej energie a ich vplyv na životné prostredie. Študenti sa pýtali aj na jadrovú energetiku, o ktorej si pri práci s internetovými zdrojmi našli rôzne informácie, cez riziká výbuchov až po prototyp reaktoru štvrtej generácie. Prednáška umožnila prepojiť teoretické znalosti so skúsenosťami odborníkov z praxe a študenti sa vďaka nim mohli vo svojich programoch k tejto téme kompetentne vyjadriť. Podobná kombinácia teórie a skúseností umožnila zvýšiť kvalitu simulovaných volieb, ktorými sa celý program ukončil. 

„Bola to výborná skúsenosť. Vytvoril som si omnoho rozdielnejší názor na energetiku, keď mi o jej využití prednášali ľudia, ktorí sú s ňou každý deň v priamom kontakte. Niektoré informácie z internetu sa ukázali ako nepravdivé a to by sme bez prednášky nezistili,“ povedal študent Gymnázia Jura Hronca, v simulovaných voľbách zastávajúci funkciu vedúceho médií a kontrolujúci pravdivosť plánov politických strán. Experti jednoznačne priniesli do projektu kvalitu informácií a uľahčili študentom cestu k odpovediam na zložité otázky a študenti sa zhodli, že prepojenie teórie a praxe by napomohlo kvalite aj pri bežnom vyučovaní.

Stretnutie expertov a študentov sa konalo aj vďaka o.z. PDCS, ktoré projekt koordinovalo, za finančnej podpory Nadácie Robert Bosch Stiftung a Slovenských elektrárni. 

Autori: Martin Brťka a Lucia Vávrová

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.