Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
knihy-Flickr
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Zdroj: Flickr.com/Hash Milhan
7. marca 2014 Ostatné od Energia.skSITA

Energetickú bezpečnosť môžu záujemcovia študovať aj tento rok v Brne

Rýchly prehľad

Cieľová skupina Uchádzači o magisterské štúdium na vysokej škole
Fakty o štúdiu
  • program Energy Security Studies sa vyučuje iba v angličtine v rámci Katedry medzinárodných vzťahov a európskych štúdií na Fakulte sociálnych štúdií Masarykovej univerzity v Brne
  • ide o dvojročné magisterské štúdium
  • štúdium je spoplatnené
Termín podania prihlášok Prihlášku na štúdium je potrebné zaslať do 30.4.2014.

Magisterský odbor so zameraním na Energy Security Studies vznikol v rámci  Katedry medzinárodných vzťahov a európskych štúdií na Fakulte sociálnych štúdií Masarykovej univerzity v Brne. Program reaguje na dlhodobý dopyt zo strany zamestnávateľov pochádzajúcich zo súkromného i verejného sektora po profesionálnych energetických analytikoch. „Program sa venuje analýze energetických trhov v EÚ a strednej Európe, vplyvu nových trendov v energetike, novým aktérom na energetických trhoch a dynamike vzťahov medzi významnými svetovými producentmi, spotrebiteľmi a prepravcami,“ priblížil pre portál energia.sk Martin Jirušek pôsobiaci na fakulte. Študenti sa oboznámia aj s environmentálnymi, technickými, ekonomickými a právnymi aspektmi energetiky.

Hlavným cieľom je podľa Martina Jiruška čo najlepšie vybaviť študentov v praxi použiteľnými znalosťami. „Preto všetky naše aktivity priebežne vyhodnocujeme a konzultujeme s odborníkmi vo vnútri i mimo akademickej sféry,“ dodal. Okrem toho by mali študent získať všetky vedomosti, zručnosti a skúsenosti potrebné pre úspešnú konkurenciu na trhu.

Podstatnú časť učiva predstavujú v praxi orientované workshopy a semináre, pričom program podporuje a rozvíja dlhodobú spoluprácu so súkromným sektorom a štátnym sektorom.

Štúdium prebieha iba v anglickom jazyku

Program Energy Security Studies sa vyučuje iba v anglickom jazyku. Prednášky vedú miestni a medzinárodní lektori z akademickej, verejnej a podnikateľskej sféry. Hlavným cieľom je podľa Martina Jiruška čo najlepšie vybaviť študentov v praxi použiteľnými znalosťami. „Preto všetky naše aktivity priebežne vyhodnocujeme a konzultujeme s odborníkmi vo vnútri i mimo akademickej sféry,“ dodal. Okrem toho by mali študent získať všetky vedomosti, zručnosti a skúsenosti potrebné pre úspešnú konkurenciu na trhu.

Pýtali sme sa

1. Koľko študentov prejavilo minulý rok záujem o študijný program?

V minulom roku si podalo prihlášku do českojazyčného odboru celkom 58 študentov, záujem medziročne rastie. Anglicky vyučovaný odbor ešte len otvárame, takže zatiaľ nemáme porovnanie. V rámci iných našich projektov so zahraničným presahom (napr. medzinárodná letná škola energetickej bezpečnosti) však pravidelne registrujeme významný záujem zo strany zahraničných záujemcov. Výučba energetickej bezpečnosti na našej fakulte si teda už vytvorila dobrú povesť aj mimo Českej republiky. Nejde nám však o počty prihlásených záujemcov, chceme predovšetkým produkovať kvalitne a dobre pripravených absolventov, hoci v menšom počte.

2. Je zo strany uchádzačov záujem o študijný smer so zameraním na energie a energetiku, resp. energetickú bezpečnosť? Dochádza k nárastu alebo poklesu záujemcov o štúdium?

Záujem o štúdium je pomerne stabilný, respektíve mierne rastie. To zodpovedá dopytu štátneho aj súkromného sektora po odborníkoch na tieto témy. Vzhľadom na rastúcu úlohu, akú hrá energetika v domácej i zahraničnej sfére , predpokladáme , že nárast záujmu o odbor bude pokračovať.

3. Ako dlho trvá štúdium?

Ide o dvojročné magisterské štúdium.

4. Štúdium je spoplatnené. Aká je výška školného pre nadchádzajúci  školský rok? Došlo k zvýšeniu poplatkov v porovnaní s predchádzajúcim rokom?

Výška poplatkov je určená jednotne pre celú Masarykovu univerzitu vo výške 1.500 eur za semester a 6.000 eur za celé magisterské štúdium. Nepredpokladá sa ich zvýšenie.

5. Akým témam sa počas štúdia venujú študenti?

Program sa venuje analýze energetických trhov v EÚ a strednej Európe, vplyvu nových trendov v energetike, novým aktérom na energetických trhoch a dynamike vzťahov medzi významnými svetovými producentmi, spotrebiteľmi a prepravcami. Okrem týchto tém sa výučba zameriava aj na environmentálne, technické, ekonomické a právne aspekty energetiky. Pozornosť je venovaná aj teoretickým prístupom k problematike a výskumným metódam.

Našim hlavným cieľom je čo najlepšie študentov vybaviť v praxi použiteľnými znalosťami, preto všetky naše aktivity priebežne vyhodnocujeme a konzultujeme s odborníkmi vnútri aj mimo akademickej sféry.

6. Je štúdium k dispozícii iba v anglickom jazyku, alebo prebieha výučba  aj v iných jazykoch?

Program Energy Security Studies je vyučovaný iba v angličtine. Na Fakulte sociálnych štúdií sú však vyučované predmety s témou energetickej bezpečnosti aj v rámci českojazyčného odboru.

7. Spolupracujte aj s inými školami, príp. výskumnými pracoviskami? Ak áno, s akými?

Máme rozsiahle skúsenosti so spoluprácou s univerzitami aj think – tanky v Európe aj v zámorí. Z USA sú to napr. Brookings Institution, University of Texas in Austin či Rice University. Z Európy potom Oxford Institute for Energy Studies vo Veľkej Británii, Central European University v Maďarsku, Collegium Civitas v Poľsku a ďalšie. Zahraniční i domáci experti pravidelne prednášajú vyučovanú problematiku v našich kurzoch.

8. Nájdu po ukončení štúdia absolventi uplatnenie na trhu práce? Na akých pracovných pozíciách?

Absolventi môžu pôsobiť na pozíciách spojených s energetikou v mnohých rôznych inštitúciách, napr. v energetických spoločnostiach, v diplomatických službách, v medzinárodných organizáciách (najmä v EÚ a súvisiacich agentúrach), v štátnej správe, v médiách, vo výskumných inštitúciách a na univerzitách, v politických stranách atď. Kladieme dôraz na to, aby boli naši absolventi schopní predovšetkým kriticky a kontextuálne uvažovať, takže o ich uplatniteľnosť obavy nemáme.

9. Spozorovali ste zvyšujúci sa dopyt po absolventoch s technickým (aj energetickým) zameraním zo strany spoločností?

Áno. Dá sa povedať, že zvyšujúci sa dopyt po odborníkoch schopných kriticky analyzovať situáciu v oblasti výroby, spotreby či transportu energie s ohľadom na súvisiace ekonomické a politické otázky bola jedným z dôvodov, prečo sme sa na výučbu energetickej bezpečnosti zamerali.

10. Existuje nejaký typ spolupráce medzi školou a firmami, môžu napr. po ukončení štúdia absolventi nastúpiť do týchto firiem do TPP?

Áno, pri realizácii výučby spolupracujeme s rôznymi subjektmi vo verejnom aj súkromnom sektore. Patrí sem napríklad Ministerstvo zahraničných vecí alebo Ministerstvo priemyslu a obchodu Českej republiky, súkromné spoločnosť ČEZ, a.s. , MOL Group, RWE, a.s., 50Herz a ďalšie. Študenti tu majú možnosť zúčastniť sa stáží, ktoré nezriedka prerastú v dlhodobejšiu spoluprácu. Ďalšie možnosti sa študentom už počas štúdia otvárajú napríklad  v medzivládnych organizáciách, štátnych agentúrach, think – tankoch a iných. Snažíme sa byť v tomto študentom maximálne nápomocní, pretože ich uplatnenie v praxi je pre nás jedným z kľúčových ukazovateľov kvality výučby a zároveň našou vizitkou.

S Martinom Jiruškom pôsobiacim na Katedre medzinárodných vzťahov a európskych štúdií na Fakulte sociálnych štúdií na Masarykovej Univerzite v Brne sa zhovárala Lenka Illiťová.

Podrobné informácie o študijnom programe nájdete na stránkach univerzity

(c) energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.