Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
7. februára 2013 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Výpadky elektriny v dôsledku počasia

Východoslovenská distribučná, a.s. zaznamenala počas uplynulých hodín, tzn. v noci zo 6. na 7. februára a počas dnešného dňa zvýšený počet poruchových udalostí na vedeniach vysokého (VN) a nízkeho (NN) napätia. Zasiahnuté sú najmä lokality Spišská Nová Ves, Prešov, Bardejov, Košice a Rožňava.

Príčinou porúch je nepriaznivé počasie, predovšetkým nárazový vietor v kombinácii s hustým snežením. V noci bola v dôsledku týchto udalostí prerušená distribúcia elektriny do viac ako 30-tisíc odberných miest, ráno bolo zasiahnutých viac ako 80-tisíc odberných miest (OM), okolo obeda sa podarilo odstrániť poruchy tak, že počet OM bez elektriny sa znížil na 54-tisíc, z toho 9.600 OM v Prešove, 12.000 v Bardejove, 17.000 v SNV, Košice a Košice-okolie 5.000 OM a v regióne Rožňavy, kde je prerušená distribúcia elektriny vo viac ako 10.000 OM. Počet zasiahnutých odberných miest sa neustále mení vplyvom počasia, čo má značný vplyv na prevádzkovanie distribučnej sústavy.

Momentálne pracuje v teréne na odstraňovaní porúch približne 220 kolegov – elektromontérov, majstrov a technikov, tzn. všetky pohotovostné zložky v najviac zasiahnutých regiónoch, pričom sme požiadali o pomoc aj našich partnerov – dodávateľov. Na najkritickejšie úseky sa presunuli aj kolegovia z ostatných regiónov, dostupnosť však komplikujú jednak neprejazdné, resp. sťažené podmienky na cestných komunikáciách a zlá dostupnosť k elektrozariadeniam, ktoré sú zaviate snehom.

Východoslovenská distribučná, a.s. prijala všetky opatrenia na čo najrýchlejšie odstránenie poruchových stavov. Dotknutým odberateľom sa zároveň ospravedlňujeme.

Stav k 7.2.2013, 16:00

V distribučnej sústave aktuálne evidujeme 35 poruchových udalosti, čo znamená prerušenie distribúcie elektriny pre viac ako 35-tisíc odberných miest (OM). V porovnaní so situáciou zo 14.00 hod. to predstavuje obnovenie distribúcie elektriny pre 19-tisíc OM. Naďalej sa výpadky týkajú predovšetkým oblastí:

Spišská Nová Ves – prerušená distribúcia elektriny pre viac ako 13.000 OM. Najviac dotknuté obce v tomto regióne sú: Helcmanovce, Mníšek nad Hnilcom, Smolnícka Huta, Úloža, Hnilčík, Nálepkovo, Závada, Nižné Repaše, Vyšné Repaše, Teplička nad Hornádom, Torysky.

Prešov –  prerušenie distribúcie elektriny pre viac ako 5.000 OM. Najviac zasiahnuté obce sú: Šarišské Michaľany, Plaveč, Sabinov, Ostrovany, Orkucany, Veľký Folkmar.

Bardejov – prerušenie distribúcie elektriny pre viac ako 10 000 OM. Najviac dotknuté obce sú:  značná časť mesta Bardejov, Svidník, Lenartov, Malcov, Lukov, Livov, Breznica, Vyšný Komárnik, Ladomírová.

Košice  – prerušenie distribúcie elektriny pre viac ako 3.000 OM. Najviac dotknuté obce sú:  Košická Belá, Košice – Kavečany, Sokoľ, Družstevná pri Hornáde.

Rožňava – prerušenie distribúcie elektriny pre viac ako 4.000 OM. Najviac dotknuté obce sú:  Krásnohorská Dlhá Lúka, Silica, Silická Brezová, Slavec, Lubeník, Kameňany, Sirk, Vlachovo, Dobšiná. 

Stav k 7.2.2013, 18:00

K 18.00 hod sa podarilo odstrániť ďalšie poruchy na zariadeniach, ktoré vznikli v dôsledku nepriaznivého počasia, a tak znížiť počet odberných miest (OM), ktoré majú výpadok elektriny, na približne 26.000 OM. Rozdiel v porovnaní so stavom o 16.00 hod. je obnovenie distribúcie elektriny do ďalších 9.000 OM, ktoré boli ešte pred dvoma hodinami bez elektriny.

Stav k 8.2.2013, 9:00

Aktuálne je distribúcia elektriny na území Východoslovenskej distribučnej, a.s. (VSD) prerušená v dôsledku počasia už len pre 16-tisíc OM. Za uplynulých 24 hod. sa podarilo elektromonterom, technikom a majstrom odstránit poruchy a obnoviť distribúciu elektriny pre 64-tisíc OM. Včera ráno totiž zostalo bez elektriny 80-tisíc OM. Práce naďalej komplikuje zlá dostupnosť k elektrozariadeniam, ktorú sú zaviate snehom, resp. ich zvalili popadané stromy.

Stav k 8.2.2013, 11:00

Za ostatných 24 hod sa podarilo ešte posilniť počty kolegov, ktorí v teréne pracujú na odstraňovaní následkov nepriaznivého počasia, a to na 250 elektromontérov, technikov a majstrov. Priebežne nám pomáhajú aj dodávateľské spoločnosti, aby čo najskôr boli všetky poruchy odstránené. Aktuálny stav počtu porúch sa podarilo znížiť na 28 (včera ich bolo vyše 70). Odstraňovanie porúch naďalej komplikuje nedostupnosť elektrozariadení zaviatych snehom a na ktoré popadali stromy a konáre. Kolegovia tak musia v teréne okrem výmeny poškodených izolátorov, opravy poškodených konzol, vodičov a výmeny funkčných celkov aj odstraňovať tieto popadané stromy a postaviť nové podperné body (stĺpy a pod), ktoré zasiahli padajúce stromy.

Distribúcia elektriny je prerušená ešte v regiónoch (z pohľadu distribučnej sústavy a jej prvkov, nie z pohľadu samosprávneho členenia na okresy):

  • Spišská  Nová  Ves – evidujeme prerušenie pre približne 3.000 OM. Nezásobené obce: Rolova huta, Jaklovce, chatová oblasť v Rovnom, Kojšov, časť Margecian, Mária Huta, Jaklovce, Štefanská Huta, Švedlár, Uhorná, Smolník, Smolnícka Huta Poráč, Rudňany.
  • Prešov –  evidujeme  prerušenie distribúcie elektriny pre približne 500 OM. Nezásobené obce: Križovany, Ľubovec.
  • Bardejov – evidujeme prerušenie pre približne 6.500 OM. Nezásobené obce: Komárov – Marhaň, N. Hrušov, Nižný a Vyšný Orlík, Ď. Vôľa, Nižná a Vyšná Jedľová, Mirošov, Roztoky, Kečkovce, Dubinné, Kurima, Kožany, Nemcovce, Kučín, Porúbka, Hankovce, Havai, Olšavica, Dubie, Kochanovce, N. Vôľa, Bodružal, Príkra, Krajná Poľana, Vyšná a Nižná Písaná, Svidnička,  Kolibáb, Ľubovec.
  • Košice  – evidujeme  prerušenie pre približne  1.000 OM. Nezásobené obce:  Kavečany, časť Sokoľa, Alpinka a Lesopark, Zlatá Idka, Štós, Medzev.
  • Rožňava – prerušenie distribúcie elektriny pre približne 3.000 OM. Nezásobené obce: Kobeliarovo, Podsoľová, Čučma – Silica, Silická Brezová, Gočaltovo – chata Luník, chata SMZ, Ochtiná – aragonitová jaskyňa,  Jelšava – chata Ryby,  Zádielska dolina – 1 obchod.

Stav k 8.2. 2013, 16:00

Aktuálne sa eviduje v distribučnej sústave spoločnosti Východoslovenská distribučná, a.s. 20 poruchových udalostí, čo predstavuje prerušenie distribúcie elektriny už len pre približne 6.500 odberných miest (OM) z pôvodných 80.000 (včera ráno).

  • Spišská Nová Ves – evidujeme prerušenie pre približne 4.200 OM. Nezásobené obce: Spišská Teplica, Kremná, Teplička nad Hornádom, Mníšek nad Hnilcom, Švedlár, Stará Voda, Nálepkovo, Poráč, Poráčska dolina, Malá Lodina, Jaklovce, Margecany, Smolnícka Huta, Smolník, Úhorná, Nálepkovo, Zahájnica, Nálepkovo, Henclová, Bindt, Hnilčík, Markušovce, Závadka (pri Gelnici), Žakarovce, Gelnica.
  • Prešov –  evidujeme prerušenie pre pribižne 20 OM. Nezásobené obce: Cemjata – záhradkárska lokalita.
  • Bardejov – evidujeme prerušenie pre približne 1.500 OM. Nezásobené obce:  Nižný a Vyšný Orlík, Ď. Vôľa, Nižná a Vyšná Jedľová, Mirošov, Roztoky, Kečkovce, Porúbka, Hankovce, Harhaj, Vyšná a Nižná Písaná, Svidnička.
  • Košice  – evidujeme prerušenie pre približne 750 OM. Nezásobené obce: Alpinka (trafostanica) – cudzia TS a Lesopark, Zlatá Idka.
  • Rožňava – prerušenie približne pre 300 OM. Nezásobené obce:  Nižná Slaná, Dobšiná – Lányiho, Dobšiná – farma, Čučma – Volovec, Gemerská Poloma, Zádielska dolina – 1 obchod.

Stav k 9.2.2013, 10:00

V súčasnosti eviduje Východoslovenská distribučná, a.s. (VSD) na svojom distribučnom území, tzn. v Prešovskom a Košickom kraji už len približne 2.300 odberných miest (OM), kde je prerušená distribúcia elektriny v dôsledku odstraňovania porúch spôsobených snehovou kalamitou zo 6. a 7. februára 2013.Ide o oblasti:

  • Región Košice: nezásobených 209 OM, konkrétne: časť Bôrky, časť Čučmy, časť Zlatej Idky.
  • Región Prešov: nezásobených 34 OM, konkrétne: Čergov.
  • Región Spišská Nová Ves: nezásobených 2080 OM, konkrétne: Mníšek n. Hnilcom, Švedlár, Stará Voda, Zahajnica, Henclová, Nálepkovo, Uhorná, Smolník, Smolnícka Huta, časť Margecian, časť Jakloviec, časť Rolovej Huty.  

Stav k 9.2.2013, 17:00

Na distribučnom území Východoslovenskej distribučnej, a.s. (VSD) majú už všetky domácnosti  obnovenú distribúciu elektriny, ktorá bola prerušená v dôsledku snehovej kalamity. Elektromontéri a technici ešte v tejto chvíli odstraňujú poruchy, ktoré majú vplyv na prerušenie distribúcie elektriny už len do pár desiatok odľahlých odberných miest. Ide o trvalo neobývane lokality a objekty. Pohotovostný režim vzhľadom na počasie a množstvo ťažkého snehu na stromoch, ktoré môžu ešte padať, naďalej trvá. Kolegovia sú pripravení, ak sa vyskytnú ďalšie poruchy, okamžite zasiahnuť.

     

Zdroj: Východoslovenská distribučná, a.s.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.