Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Problémy v nemeckej elektrizačnej sústave mohli ohroziť aj Slovensko
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Fotolia
15. júla 2019 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Problémy v nemeckej elektrizačnej sústave mohli ohroziť aj Slovensko

Ako uviedol vedúci odboru komunikácie spoločnosti Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) Norbert Deák, nemecká elektrizačná sieť to nakoniec ustála hlavne vďaka pomoci európskych prevádzkovateľ elektrizačných prenosových sústav.

Synchrónne prepojená sústava kontinentálnej Európy má svoje výhody aj nevýhody. Výhodou je, že ak sa dostane jedna prenosová sústava do problémov, tak ju ostatné sústavy podržia a ich systémy zareagujú na nedostatok výkonu aktiváciou svojich výkonových rezerv. To však znamená, že sa celková výkonová rezerva zníži u všetkých,“ uviedol Deák.

Výkonová rezerva slúži na udržanie stability celého prepojeného systému a jej zníženie znamená určité ohrozenie pre všetkých.

Ak by sa totiž objavil problém s nedostatkom výkonu aj u viacerých sústav, mohol by nastať stav, keď už by nebolo možné reagovať. Nebol by k dispozícii dostatok rezervy, ktorú by situácia vyžadovala. Tento scenár sa však nenaplnil a nemecké problémy sa podarilo vyriešiť,“ konštatoval Deák.

Slovenský prevádzkovateľ prenosovej sústavy je podľa neho na možné problémy súvisiace s nízkym výkonom v sieti pripravený.

Regulačná rezerva

SEPS totiž nakupuje od poskytovateľov regulačnú rezervu vo forme podporných služieb v takom objeme, aby bolo možné zvládnuť výpadok výkonu na úrovni inštalovaného výkonu najväčších zdrojov výrobcov elektriny na Slovensku.

„Pre kritické situácie máme pripravené aj nástroje na zníženie odberu a mimoriadne opatrenia pre prípady stavu ohrozenia kritickej infraštruktúry,“ doplnil Deák.

Nemecká sieť sa celé desaťročia nevie vysporiadať s disproporčným rozvojom výroby elektriny z veterných elektrární. Tie totiž vyrábajú elektrinu v oblasti, kde je minimálna spotreba. Nemci sa navyše rozhodli odstavovať jadrové zdroje v priemyselnej oblasti s veľkou spotrebou.

Navyše, prepojenie týchto oblastí primeranými prenosovými vedeniami je nedostatočne riešené pre odpor vlastníkov pôdy v dotknutých plánovaných koridoroch vedení,“ podotkol Deák.

Nárast tokov elektriny

V susediacich sústavách okolo Nemecka už dlhé roky prevádzkovatelia prenosových sústav pozorujú narastanie tokov elektriny v rozpore s obchodnými tokmi.

Jedným z dôvodov je podľa slovenskej firmy SEPS aj spoločná ponuková oblasť Nemecka a Rakúska. Obchodne je to totiž jedna zóna, ale jej vnútorné prenosové kapacity sú niekoľkonásobne nižšie ako zobchodované objemy elektriny.

„V dôsledku toho v Českej republike a Poľsku boli na hraniciach s Nemeckom postavené špeciálne transformátory, ktoré odkláňajú záťaž od prenosových sústav týchto dvoch krajín,“ uzavrel Deák.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.