Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Emisné povolenky sú najdrahšie za jedenásť rokov
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Zväz MVE
12. júla 2019 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Emisné povolenky sú najdrahšie za jedenásť rokov

„Zatváracia cena elektriny v základnom zaťažení s dodávkou na Slovensku v roku 2020 dosiahla vo štvrtok na energetickej burze úroveň 55,34 eura za megawatthodinu,“ spresnil Martin Kumpan, riaditeľ spoločnosti Slovenské elektrárne – energetické služby s.r.o.

Podľa Kumpana na burzách rástli aj ceny európskej severomorskej ropy Brent ruka v ruke so severoamerickou ropou WTI (West Texas Intermediate), ktorá je smerodajná pre energetický trh za Atlantikom. Americkí producenti totiž v stredu znížili produkciu z Mexického zálivu takmer o tretinu. „Príčinou bol hurikán blížiaci sa k americkému pobrežiu. Rastu cien pomohol aj vyšší než očakávaný prepad amerických zásob ropy a ropných produktov, ale aj slabnúci dolár,“ povedal Kumpan.

Podľa Kumpana však rozhodujúcim momentom pre dosiahnutie jedenásťročného maxima bolo vyjadrenie nemeckej ministerky životného prostredia, ochrany prírody a bezpečnosti reaktorov, ktorá avizovala krátenie objemu povoleniek CO2 disponibilných v Európskom systéme obchodovania s emisiami (EU – ETS). Nemci plánujú zatvoriť až tretinu svojich uhoľných elektrární a chcú, aby objem, ktorý korešpondoval s ich emisiami, bol odobratý zo schémy EU – ETS.

„Hoci nemecké plány sú už do značnej miery premietnuté do ceny emisných povoleniek, na toto vyjadrenie zareagovali ďalším posilnením a trh sa už pozerá na testovanie hranice tridsať eur za tonu,“ dodal Kumpan. V takom prípade pravdepodobne porastie aj cena elektriny.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.