Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Štátny energetický holding stále nie je realitou
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
SITA
8. júla 2019 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Štátny energetický holding stále nie je realitou, bude o ňom ešte rokovať koalícia

„Vznik a podoba Slovenského energetického holdingu závisí od rokovaní na politickej a odbornej úrovni, ktoré sa zatiaľ neskončili,“ uviedol pre portál vEnergetike.sk hovorca ministra hospodárstva Maroš Stano. Či sa politické rokovania budú konať ešte počas tohto volebného obdobia, nevedel konkretizovať. „Rezort hospodárstva predpokladá, že diskusia na túto tému bude pokračovať. Akékoľvek časové odhady a ďalšie otázky sú však v súčasnosti predčasné,“ podotkol Stano. Predseda koaličnej strany SNS Andrej Danko je sklamaný z celej situácie okolo energetického holdingu. Na jeseň je však pripravený sa o jeho vzniku rozprávať so svojimi koaličnými partnermi. „Je mi ľúto, že to minister hospodárstva Peter Žiga ešte nepredložil. Ja mám informáciu, že to má aj legislatívne pripravené. Budeme sa o tom ešte baviť v septembri na koaličnej rade. Je to moja jedna z priorít. Keď už sa to nedokáže v tejto vláde, verím, že sa to podarí v budúcej,“ povedal pre agentúru SITA Danko.

Šéf národniarov v každom prípade čakal pri štátnom energetickom holdingu viac iniciatívy zo strany ministerstva hospodárstva. „Myslím si, že jednotný štátny energetický holding, ktorý by zlúčil podiely distribučných spoločností, alebo našich energetických podnikov má svoju budúcnosť aj víziu,“ zdôraznil predseda Danko s tým, že štátny energetický holding by mohol investovať v zahraničí. „Pokiaľ som dobre počúval svojich priateľov v Srbsku alebo v Čiernej Hore možno by investíciu do energetiky od Slovenska uvítali a verím, že to časom pochopí aj minister Žiga,“ konštatoval Danko. Predseda strany Most-Híd Béla Bugár bol pred vyše dvoma rokmi po koaličnej rade, na ktorej sa politickí lídri rozhodli pre vznik energetického holdingu, opatrný. „Sú tu totiž pozitívne, ale aj negatívne dopady. Musíme veľakrát merať a možno raz rezať. Musíme napríklad vyriešiť také problémy, ako je to v prípade Transpetrolu, ktorý keby sa dostal pod energetický holding, tak vieme, že tam tie záujmy ruskej strany môžu skrížiť záujmy slovenskej strany,“ povedal vo februári 2017 Bugár.

V súčasnosti je strana Most-Híd naďalej opatrná. „K založeniu holdingu sa vyjadríme, keď sa zoznámime s návrhom ministerstva hospodárstva. Zatiaľ ho nepoznáme,“ uzavrela pre portál vEnergetike.sk hovorkyňa strany Klára Debnár. Podľa predbežných plánov by sa mal štátny podnik Slovenský plynárenský priemysel (SPP) stať štátnym energetickým holdingom. Pod SPP by sa mali teda presunúť akcie štátu v ostatných energetických podnikoch, ako napríklad v distribučných firmách alebo teplárňach. Minister hospodárstva Peter Žiga viackrát uviedol, že si vie predstaviť, že by sa z SPP stal podnik podobný silným energetickým spoločnostiam z okolitých krajín, ako sú ČEZ, MOL či OMV.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.