Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Západoslovenská distribučná
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: archívne, ZSE
24. apríla 2019 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Západoslovenská distribučná vyhrala dva súdne spory o G-komponent

Tá tak zaznamenala prvé rozhodnutia vo veci poplatku za prístup do distribučnej siete.

Ako uviedol v rozhovore pre agentúru SITA člen predstavenstva ZSD Marian Kapec, výrobcovia elektriny tvrdili, že nie sú povinní platiť prevádzkovateľovi distribučnej sústavy za využívanie distribučnej sústavy platbu za prístup, tzv. G-komponent. Výrobcovia preto žiadali súd, aby rozhodol o vrátení už zaplatených platieb ako bezdôvodného obohatenia.

„My požiadavku na vrátenie týchto platieb odmietame a tvrdíme, že ak by výrobcovia za prístup do distribučnej sústavy nič neplatili, užívali by prístup do sústavy zadarmo. Argumenty výrobcov nie sú namieste obzvlášť v prípadoch, keď s nami uzatvorili platné zmluvy o prístupe. Práve s týmto argumentom sa stotožnil aj Okresný súd Bratislava I, keď tento mesiac zamietol žaloby dvoch výrobcov elektriny, s ktorými boli uzatvorené zmluvy o prístupe,“ uviedol Kapec. V minulosti náklady na prevádzku a údržbu distribučnej sústavy platili len odberatelia elektriny. Pred šiestimi rokmi Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) rozhodol, že od roku 2014 sa budú na nákladoch distribučnej sústavy spolupodieľať aj výrobcovia elektriny, keďže ju využívajú, podobne ako odberatelia. „Čiže pokiaľ odberateľ elektriny platí, lebo distribučnú sústavu využíva na odber elektriny, na nákladoch s jej prevádzkou a údržbou sa podieľa aj výrobca elektriny, ktorý ju využíva na dodávku vyrobenej elektriny,“ vysvetlil Kapec.

Pred troma rokmi Ústavný súd SR vyhlásil G-komponent za protiústavný a zrušil tú časť vyhlášky, ktorá výrobcom ukladala povinnosť G-komponent platiť. Podľa Ústavného súdu SR môže byť právnym základom pre úhradu G-komponentu iba zmluva o prístupe do distribučnej sústavy a distribúcii elektriny. G-komponent sa stal veľkou témou nedávno prijatej novely zákona o energetike z dielne Ministerstva hospodárstva SR. „Treba na rovinu povedať, že novela sa v tejto kauze postavila jednoznačne na stranu distribučných spoločností a neústavný G-komponent sa snaží legalizovať a zabetónovať. Novela tak kauzu G-komponent rozdelila na dve obdobia, a to obdobie pred novelou a obdobie po novele. V období pred novelou je G-komponent protiprávny. V období po novele je G-komponent žiaľ oprávnený,“ uviedol pred časom pre agentúru SITA Pavol Poláček z advokátskej kancelárie Poláček & Partners, ktorá niektorých výrobcov elektriny v boji proti G-komponentu zastupuje.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.