Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
28. januára 2019 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Smerovanie európskej energetiky ovplyvní Parížska dohoda o zmene klímy, tvrdí SPP

Západoslovenskí energetici pre tento rok očakávajú pokračujúcu implementáciu energetického balíčka energetickej únie. Slovenský plynárensky priemysel (SPP) tvrdí, že zemný plyn môže zohrať pozitívnu rolu v napĺňaní cieľov Európskej únie v oblasti klimatických zmien a najmä veľmi výrazne prispieť k ochrane ovzdušia. „Berúc do úvahy súčasné technológie, ako aj tie, ktoré sú vo vývoji alebo sú dnes menej využívané, považujeme zemný plyn za spoľahlivého partnera obnoviteľných zdrojov energie aj v dlhodobejšom horizonte, a to okrem iného, aj vzhľadom na jeho schopnosť flexibilne reagovať na dopyt a ponuku elektrickej energie vyrobenej z obnoviteľných zdrojov,“ uviedol pre portál vEnergetike.sk hovorca SPP Ondrej Šebesta s tým, že už na základe existujúcich technológií môže nahradenie uhlia zemným plynom pri výrobe elektriny prispieť k zníženiu emisií škodlivých látok.

Podľa medzinárodnej energetickej agentúry sa môže zemný plyn stať najväčším samostatným zdrojom energie v globálnom energetickom mixe. Ročne by mala spotreba plynu rásť o 1,6 %, pričom tento rast by mal v nadchádzajúcich dvadsiatich piatich rokoch dosiahnuť až 45 %.

Ako uviedla pre portál hovorkyňa Stredoslovenskej energetiky Michaela Krivá, otázne je, do akej miery pretrvá konjunktúra na najväčších trhoch. „Očakáva sa tiež dynamika na trhu s emisnými povolenkami, kedy environmentálna politika do značnej miery ovplyvní ceny elektrickej energie podobne, ako tomu bolo v roku 2018. Je možné spomalenie rastu komodity, aj keď je nereálne dúfať, že hodnoty indexov sa vrátia na ceny z roku 2016,“ dodala Krivá. Firma vzhľadom k novému personálnemu zloženiu Európskej komisie neočakáva také legislatívne zmeny, aké priniesli ostatné legislatívne balíčky. „Predpokladáme však mierny progres v oblasti elektromobility, ktorej dala komisia zelenú,“ spresnila Krivá. Na slovenskom trhu je podľa stredoslovenských energetikov pravdepodobná ďalšia reštrukturalizácia portfólia dodávateľov. „Bude tlak na tých, ktorí zodpovedne nenakúpili a s vidinou marže išli do nadmerného rizika,“ konštatovala Krivá s tým, že veľké očakávania sú vo vzťahu k rekonštrukcii systému podpory obnoviteľných zdrojov energií.

Spoločnosť Západoslovenská energetika (ZSE) predpokladá v tomto roku implementáciu novelizovanej legislatívy týkajúcej sa obnoviteľných zdrojov a ďalšie úpravy legislatívy ohľadne čistej a inteligentnej dopravy a energetickej efektívnosti v podnikateľskej sfére, domácnostiach i verejnom sektore. „Strategické smerovanie plne reflektuje tieto trendy, no naša spoločnosť bude flexibilná aj v reakciách na prípadne menej predvídateľné zmeny v geopolitickom či makroekonomickom vývoji tak, aby bola pre svojich klientov stále stabilným partnerom pre energetické riešenia,“ uzavrela hovorkyňa ZSE Michaela Dobošová.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.