Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
11. decembra 2017 Elektrina a elektrická energia od Energia.skTASR

ÚRSO: Zákon neprikazuje, že ceny energií sa musia meniť od prvého januára

„ÚRSO už cenové rozhodnutia vydal dodávateľom elektriny, ktorí pokrývajú viac ako 90 percent domácností, ostatným dodávateľom ich priebežne vydáva,“ priblížil Igaz. Tvrdenia v tlačovej správe ZDE sú podľa neho plné nepodložených špekulácií z údajných „neformálnych bilaterálnych rokovaní“.

Predseda ZDE Michal Hudec informoval, že hoci predseda ÚRSO Ľubomír Jahnátek už 28. novembra verejne oznámil, ako sa zmenia parametre skladby koncovej ceny elektriny pre domácnosti a malé podniky od roku 2018, dodávateľom elektriny, ktorí sú členmi ZDE, neboli ešte ani v uplynulom týždni doručené príslušné cenové rozhodnutia. Takýto stav vznikol aj napriek tomu, že samotní dodávatelia podali cenové návrhy už skôr počas jesene.

„Od niektorých našich členov prichádzajú informácie, že ÚRSO v neformálnych bilaterálnych diskusiách dokonca odporučil uplatňovať upravené, teda vyššie regulované ceny za komoditu až od neskoršieho obdobia, napríklad od 1. februára 2018. A to s odôvodnením získania času na dodržanie 30-dňovej informačnej lehoty a vyhnutiu sa riziku prípadných výpovedí zo strany odberateľov a prechodu ku konkurenčným dodávateľom. Takéto odporúčania však nemožno pokladať za systémové, nakoľko účtovanie nižších maloobchodných cien, ktoré nereflektujú skutočnú nákupnú cenu na veľkoobchodnom trhu, znamená de facto vytváranie straty pri podnikaní a je jedno, či len počas jedného mesiaca alebo iného prechodného obdobia,“ vyhlásil Hudec.

Aj predseda správnej rady IDH Ondrej Matej informoval, že do konca roka už zostáva iba necelý mesiac, ale ÚRSO stále nevydal cenové rozhodnutia pre menších dodávateľov elektrickej energie. Tí tak pre jeho nečinnosť nemôžu svojim zákazníkom oznámiť nové ceny, porušujú všeobecné obchodné podmienky a na trhu môže po roku opäť vzniknúť chaos.

„Zaujímavým faktom je, že najväčší hráči na trhu, v ktorých má svoj podiel štát, už cenové rozhodnutia majú. Alternatívni dodávatelia však musia čakať. A to napriek tomu, že niektorí z nich svoje cenové návrhy podali na ÚRSO už v septembri,“ dodal Matej.

Copyright © TASR 2017

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.