Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
29. novembra 2017 Elektrina a elektrická energia od Energia.skTASR

PMÚ: Úrad schválil koncentráciu VSE Holding a časti ČEZ Slovensko

Uviedla, že úrad samostatne posudzoval oblasť dodávok elektriny, ako aj zemného plynu, pričom v prípade tejto koncentrácie nebolo potrebné bližšie sa venovať konglomerátnym účinkom.

„Úrad posúdil vertikálne dôsledky predmetnej koncentrácie v súvislostiach, a to z hľadiska možného zamedzenia prístupu k odberateľom a zamedzenia prístupu ku vstupom, pričom nezistil negatívne dosahy koncentrácie vyplývajúce z týchto vertikálnych vzťahov,“ priblížila.

Pri posúdení horizontálneho prekrytia v oblasti dodávok plynu domácnostiam v Slovenskej republike úrad podľa nej zistil, že vzhľadom na prírastok podielu skupiny VSE v dôsledku akvizície Domácnosti ČEZ a taktiež vzhľadom na postavenie a charakter konkurentov v tejto oblasti bude skupina nadobúdateľa aj naďalej vystavená súťaži na predmetnom trhu.

„Po vyhodnotení predložených podkladov a informácií dospel úrad k záveru, že posudzovaná koncentrácia značne nenaruší účinnú súťaž na relevantných trhoch, najmä v dôsledku vytvorenia alebo posilnenia dominantného postavenia,“ podčiarkla Oľšavská.

Doplnila, že spoločnosť VSEH vlastnia Slovenská republika a skupina RWE, pričom nepriamu výlučnú kontrolu nad ňou vykonáva spoločnosť RWE AG. Skupina RWE pôsobí na Slovensku v oblasti energetiky predovšetkým cez skupinu VSE, do ktorej patrí spoločnosť VSEH, jej materské a dcérske spoločnosti (skupina nadobúdateľa). Skupinu tvoria elektroenergetické spoločnosti, ktoré sú v obmedzenom rozsahu aktívne na trhu výroby a veľkoobchodnej dodávky elektriny – VSE Ekoenergia, s.r.o., a Bioplyn Rozhanovce, s.r.o., v oblasti distribúcie elektriny – Východoslovenská distribučná, a. s., (VSD), v dodávke elektriny – Východoslovenská energetika, a. s., (VSE) a zemného plynu – innogy Slovensko, s.r.o.

Nadobúdaná časť podnikateľa ČEZ s názvom Domácnosti (Domácnosti ČEZ) vykonáva výlučne činnosť spočívajúcu v maloobchodnej dodávke elektriny a plynu domácnostiam na Slovensku. „Vo vzťahu k súťažnému posúdeniu koncentrácie úrad zistil, že medzi aktivitami účastníkov koncentrácie a ich ekonomickými skupinami dochádza k horizontálnemu prekrytiu aj k nehorizontálnemu prepojeniu,“ dodala hovorkyňa PMÚ.

Copyright © TASR 2017

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.