Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
29. novembra 2017 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

ZDE k regulovaným cenám elektriny v roku 2018

Predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Ľubomír Jahnátek dnes na tlačovej konferencii oznámil základné štatistické údaje o priemerných zmenách regulovaných cien energií pre domácnosti v roku 2018.

V tejto súvislosti je potrebné poukázať na niekoľko skutočností v súvislosti s cenami elektriny:

  • Predseda ÚRSO v úvode uviedol, že regulovaným subjektom Úrad pre rok 2018 neprizná všetky parametre v tej miere, v akej ich pripúšťa príslušná cenová vyhláška ÚRSO č. 18/2017 Z.z.
  • Pre činnosť dodávky elektriny regulovaným zákazníkom má ísť konkrétne o zníženie koeficientu kt z 12 % na 10 %, ktorý do cenového vzorca vstupuje ako percentuálne vyjadrený náklad na nákup diagramu dodávky.

Združenie dodávateľov energií v tejto súvislosti s poľutovaním konštatuje, že ide o ďalší krok, ktorý znižuje celkovú atraktívnosť podnikania v dodávke elektriny domácnostiam. 

Po sérii negatívnych zásahov do podnikateľského prostredia v energetike (posilňovanie cenovej regulácie, rozširovanie pôsobnosti necenovej regulácie, regulovanie vzorových obchodných podmienok, enormný nárast administratívnej náročnosti a s tým súvisiace riziko finančných sankcií za nesplnenie byrokratických povinností, či znášanie takmer celého kreditného rizika za výber distribučných poplatkov a taríf za prevádzkovanie systému a systémové služby dodávateľmi ako jedinou skupinou účastníkov trhu) aj v roku 2018 hrozí, že v segmente cenovo regulovaných koncových odberateľov môže dôjsť k zníženiu intenzity hospodárskej súťaže a k poklesu reálnej miery konkurencie na trhu.

Koeficient kt vyjadrujúci náklad dodávateľa na nákup diagramu sa voči mantinelu určenému v platnej cenovej vyhláške znižuje plošným administratívnym rozhodnutím ÚRSO vôbec po prvý raz v histórii.

Tvrdenie ZDE o negatívnom vplyve zníženia kt na činnosť dodávky za regulované ceny podporujú okrem iného aj ďalšie dva faktory:

Od roku 2018 sa plánujú zmeny v systéme zúčtovania odchýlok, ktoré budú znamenať, že na odberné miesta s typom merania C (sem spadajú aj domácnosti) sa bude alokovať menšia časť vzniknutých finančných prebytkov.

V súčasnosti je inteligentným meracím systémom (IMS) vybavených už takmer 100 tis. odberných miest na celom Slovensku. Reálne namerané dáta a prvé skúsenosti jednoznačne preukazujú, že nákup diagramu dodávky použitím typového diagramu odberu nie je relevantný. Predpokladaný a skutočný priebeh odberu elektriny v domácnostiach sa zásadné líšia, a to nielen v absolútnych hodnotách, ale aj v trende priebehu. Vzhľadom na skutočnosť, že cenová regulácia sa uplatňuje plošne aj na domácnosti s inštalovaným IMS, koeficientom kt uznaný náklad na diagram nemusí byť postačujúci.

Zníženie koeficientu na nákup diagramu dodávky v praxi znamená, že v roku 2018 sa dodávateľom uznáva menší objem oprávnených nákladov, pričom však ostatné vyššie spomenuté riziká spojené s týmto podnikaním pretrvávajú.

ÚRSO dnes oznámil, že ak by dodávateľom zohľadnil všetky parametre, a to pri dodržaní mantinelov v cenovej vyhláške, regulovaná cena pre domácnosti by v roku 2018 narástla v priemere o 6,68 %. Koncová cena elektriny by mala napokon v priemere narásť o +2,71 %, čo v praxi znamená medziročné zvýšenie mesačnej platby v priemere o zhruba +0,30 EUR. 

Ak by regulačný úrad v plnej miere reflektoval nárast veľkoobchodnej ceny komodity, mesačný účet domácnosti by k tomu v priemere vzrástol o symbolických cca +0,15 EUR. Nedošlo by však k zmene súhrnných ekonomických parametrov podnikania na strane dodávateľov a riziku možného poklesu záujmu o regulovaný segment.

K tomu všetkému, regulovaná cena komodity pre rok 2018 (pri výpočte so zníženým kt) je rádovo o 10 EUR/MWh nižšia, než aktuálna cenová úroveň na veľkoobchodnom trhu. Pre koncových odberateľov v domácnostiach to znamená, že aj pre rok 2019 možno s vysokou mierou pravdepodobnosti očakávať nárast koncovej ceny spôsobený vývojom na medzinárodnom trhu. 

Účelové zníženie kt pre rok 2018 sa tak z hľadiska strednodobej perspektívy javí ako nesystémový krok a ďalšie zhoršenie podnikateľského prostredia v energetike.

Zdroj: Združenie dodávateľov energií

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.