Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
kandidati regulacna rada - energia.sk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Kandidáti na člena Regulačnej rady na Hospodárskom výbore NRSR
28. novembra 2017 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Regulačná rada ÚRSO sa obmení, kandidáti sú rôznorodí

Regulačná rada zaisťuje strategické riadenie a koncepciu regulácie v sieťových odvetviach. Konkrétne prijíma dlhodobú stratégiu smerovania v oblasti sieťových odvetví, tzv. regulačnú politiku, rozhoduje o odvolaniach voči prvostupňovým rozhodnutiam ÚRSO, schvaľuje dohody o medzinárodnej spoluprácu, správy o činnosti úradu aj účtovné závierky Úradu pre reguláciu sieťových odvetví.

Ide o kolektívny orgán zložený zo šiestich členov, ktorí musia spĺňať zákonné kvalifikačné podmienky obdobné ako v prípade funkcie predsedu a podpredsedov ÚRSO.

Vodári od vlády

V polovici novembra skončilo 6-ročné funkčné obdobie Vladimírovi Čepkovi. Keďže bol do funkcie navrhnutý vládou, jeho nástupcu tiež predkladá vláda. Minulý týždeň vláda schválila dvoch kandidátov – Rudolfa Kočiška a Vladimíra Pastoreka.

Prvý je členom predstavenstva Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti. Druhý do mája tohto roka sedel v predstavenstve Podtatranskej vodárenskej spoločnosti a pôsobí v ďalších firmách aktívnych v tejto regulovanej oblasti.

Pestrý mix v parlamente

Dňa 22. decembra sa tiež končí funkčné obdobie ďalšie člena Regulačnej rady Viliama Mikuláša, ktorého na tento post nominoval parlament. Hospodársky výbor NR SR minulý týždeň vypočúval troch kandidátov na tento post. Dvaja sa prihlásili sami, tretieho navrhol poslanec NR SR Martin Beluský (ĽSNS).

Do výberu sa prihlásil Ľubomír Blaško, ktorý približne 25 rokov pracoval v štruktúrach SPP, naposledy do augusta 2015 ako šéf útvaru CNG. Momentálne je živnostníkom, v lete sa zúčastnil výberu na predsedu ÚRSO, v ktorom ale neuspel.

Záujem o členstvo v Regulačnej rade prejavil aj Milan Jarás, ktorý pracoval v bývalých Západoslovenských energetických závodoch, pre spoločnosti Siemens a Schneider Electric a posledné roky sa venuje poradenstvu v energetike, energetickej efektívnosti a auditom.

Jozef Mihalčin bol za kandidáta navrhnutý svojím spolustranníkom. V nedávnych župných voľbách usiloval o post predsedu Prešovského samosprávneho kraja. Dlhé roky pôsobil ako tepelný technik a vedúci tepelného hospodárstva na bytovom podniku vo Vranove nad Topľou, aktuálne sa venuje najmä správe bytov.

Rozhodne prezident

Poslanec Maroš Kondrót (SMER-SD) pred hlasovaním uviedol, že všetci traja kandidáti síce majú svoje skúsenosti a oblasti energetiky rozumejú, avšak spochybnil, či by dokázali vyskladať 10 rokov pôsobnosti v sieťových odvetviach. Práca pre výrobcov ističov alebo správa bytových domov podľa neho nie je prácou v sieťových odvetviach. Zodpovednosť ale majú tí, ktorí ich navrhli.

Pochybnosti o spĺňaní zákonných požiadaviek sa objavili aj pri súčasnom predsedovi ÚRSO Ľubomírovi Jahnátkovi, ktorý je nominantom strany SMER-SD. Podľa opozičnej SaS nebol dostatočne dlho ministrom hospodárstva a v čase pôsobenia v Duslo Šaľa táto firma nemala aktivity v regulovanom odvetví. Vyčítali mu tiež stranícku príslušnosť.

Hospodársky výbor na záver zasadnutia schválil uznesenie, ktorým všetkých troch kandidátov posunul do pléna NR SR, ktoré bude o nich hlasovať. Tak ako vláda aj parlament musí schváliť dvoch kandidátov. Z nich následne prezident vyberie nového člena Regulačnej rady.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.