Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
27. novembra 2017 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Medzinárodná súťaž PowerUp! pozná víťazov

Táto technológia má všestranné využitie: od zmrazovania cez komfortné chladenie a vykurovanie, využitie obnoviteľných zdrojov, použitie v priemyselných technológiách až po solárne termálne elektrárne. HeatVentors získali finančné ocenenie vo výške 20 000 € a príležitosť získať pozvánku do prestížneho akcelerátora InnoEnergy Highway®.

„Víťazný startup prináša odpoveď na jednu z najväčších potrieb energetického sektora: riešenie pre efektívne skladovanie energií. V tomto segmente sa skrývajú najväčšie výzvy,” hovorí Łukasz Świercz, Business Creation Officer z InnoEnergy Central Europe a predseda poroty.

Druhé miesto a cenu 10 000 € získal startup FLASC z Malty za zariadenie pre uskladnenie energie integrované v plávajúcej offshore platforme.  Tretia pozícia s finančnou injekciou 5 000 € pripadla startupu VIA ALTA z Čiech za technológiu pre výrobu biopalív z rozložiteľných materiálov.

V priebehu budapeštianskeho finálne prezentovalo svoje riešenia pred porotou, investormi a médiami celkovo 12 startupov. Išlo o víťazov národných kôl v Maďarsku, Poľsku, Českej republike, Slovensku, Slovinsku, Litve, Lotyšsku, Estónsku, Rumunsku, Bulharsku, Chorvátsku a Grécku. Finalisti vzišli zo 158 tímov z 24 krajín v strednej Európe, ktorí sa zapojili do súťaže. Motivácia bola vysoká, keďže akcelerátor Highway® patrí medzi najlepšie podporné programy v oblasti čistých energií v Európe:

„Pomáhame startupom aktívne – overujeme ich biznis model a preverujeme, či firma potrebuje obchodníka. Nesnažíme sa zasahovať, ale ukazovať najlepšie riešenia a otvárať dvere – poskytujeme startupom prístup k našim partnerom z celej Európy z radov biznisových a akademických partnerov. To je hlavný cieľ súťaže PowerUp!” hovorí Jakub Miler, CEO InnoEnergy Central Europe a organizátor súťaže.

Účasť v akcelerátore Highway® získal Mebius, víťaz Wild Card, špeciálneho ocenenia od globálneho partnera súťaže, skupiny MOL:

Zsolt Winkler, riaditeľ Open Innovation Hubu v skupine MOL Group povedal k výsledkom súťaže: „Naša ambiciózna stratégia transformácie 2030 je postavená na predpoklade, že pokroky v technológiách v spojení s environmentálnym povedomím a novými zvyklosťami zákazníkov zásadne menia celý ropný a plynárenský priemysel. V skupine MOL považujeme za odpoveď na tieto výzvy podporu otvorenej inovatívnej kultúry. A spolupráca so startupmi je pre nás dôležitý krok týmto smerom. Sme radi, že máme tú česť byť hlavným sponzorom súťaže PowerUp! a máme možnosť vidieť množstvo inšpiratívnych ideí z tohto regiónu. Chcel by som pogratulovať všetkým účastníkom a želám víťazom veľa šťastia.”

Ďalšími členmi poroty boli: György Bacsa, Group Strategy a Business Development SVP, MOL Group, Viktor Miškovský, Investment Director, Inven Capital, Matias Torrellas, Portfolio Manager, InnoEnergy and Agnieszka Wasilewska-Semail, CEO, Rafako S.A., ktorá zhodnotila úroveň súťaže takto:

„Úroveň návrhov všetkých účastníkov finále hodnotím ako veľmi vysokú. Záber bol široký, pričom ma najviac teší fakt, že každé z riešení môže potenciálne prispieť k čistote životného prostredia. A to je najdôležitejší odkaz celej súťaže. My vo firme RAFAKO hľadáme riešenia pre distribúciu energie a cirkulárnu ekonomiku. Radi sa bližšie pozrieme na prezentácie startupov a som si istá, že s niektorými z nich nadviažeme bližšiu spoluprácu.”

Publikum malo šancu vypočuť si príhovor Jonasa Kjellberga, jedného z tvorcov Skypu a dnes aj venture capital investora.

To, čo odlišuje súťaž PowerUp! od konkurenčných súťaží pre startupy sú bootkempy: pred veľkým finále účastníci strávili dva dni verifikáciou svojich biznis modelov a posunutím svojich prezentačných zručností na inú úroveň. Koučovia a mentori vrátane biznis trénerov ako Gleb Maltsev z Estónska, Rafała Szczepanika z Poľska a Costasa Troulosa z Grécka.

„Workshopy počas bootkempov umožnili overiť si vnímanie podnikania – bola to výnimočne hodnotná skúsenosť. Sme hrdí na naše víťazstvo a dnes, viac ako inokedy, veríme vo veľkú budúcnosť našej idei,“ povedal Zoltán Andrássy z HeatVentors.

Zdroj: Seesame

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.