Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
9. novembra 2017 Elektrina a elektrická energia od Energia.skTASR

Konzorcium NEXT-E a EÚ podpísali grant o vybudovaní 252 rýchlonabíjačiek

Konzorcium NEXT-E a EÚ podpísali grantovú dohodu o vybudovaní 252 rýchlonabíjačiek a ultranabíjačiek pre elektromobily naprieč strednou a východnou Európou. Sieť 222 rýchlonabíjačiek a 30 ultranabíjačiek pre elektromobily pozdĺž hlavných dopravných ťahov EÚ tak bude spájať šesť krajín strednej a východnej Európy.

Nasadenie rýchlonabíjačiek sa očakáva v roku 2018 a inštalácia ultranabíjačiek sa plánuje v roku 2019 v rámci prípravy na príchod novej generácie diaľkových elektromobilov. Úplné nasadenie by malo byť hotové do konca roku 2020.

V júli 2017 Európska komisia vybrala projekt NEXT-E na spolufinancovanie prostredníctvom Nástroja na spájanie Európy (Connecting Europe Facility – CEF). Konzorcium NEXT-E dostane grant vo výške 18,84 milióna eur na implementáciu projektu, čo je najväčší grant, aký kedy CEF udelil na projekt rozvoja elektromobility. V rámci tohto projektu nainštalujú partneri 222 multištandardných rýchlonabíjačiek (50 kW) a 30 ultranabíjačiek (150 až 350 kW) pozdĺž hlavných koridorov TENT-T a hlavnej siete. Po prvý raz v histórii bude možné so 100-% využitím elektrickej energie cestovať na dlhé vzdialenosti v šiestich krajinách Kohézneho fondu s prepojením na susedné štáty.

Do projektu sa zapojili spoločnosti ZSE, E.ON Czech Republic, maďarský E.ON Hungary, rumunský E.ON Romania, spoločnosti skupiny MOL (zastúpené pobočkami vo všetkých šiestich zúčastnených krajinách), Hrvatska elektroprivreda v Chorvátsku, PETROL (v Slovinsku a Chorvátsku), ako aj Nissan a BMW.

„Next-E je politicky dôležitý inovačný projekt, ktorý sa spustil vďaka veľkému úsiliu priemyselných odvetví a podpory zo strany Európskej komisie. Projekt podporuje úzku spoluprácu s miestnymi projektmi realizovanými v susedných krajinách, pričom kladie dôraz na maximalizáciu európskeho vplyvu a politiku hlavnej siete dopravných koridorov. Naším cieľom je konečne umožniť občanom cestovať alternatívne poháňanými vozidlami naprieč celou EÚ,“ uviedol Herald Ruijeters, riaditeľ pre investície, inovácie a udržateľnú dopravu Generálneho riaditeľstva Európskej komisie pre dopravu.

Výkonná agentúra EÚ pre inovácie a siete (INEA) – nástupca Výkonnej agentúry pre transeurópsku dopravnú sieť (TENT-T EA) podporuje implementáciu Nástroja na spájanie Európy (CEF) a iných súvisiacich programov.

Copyright © TASR 2017

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.