Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Elektrické vedenie
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Výstavba elektrického vedenia
14. júna 2017 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Slovensko posilní elektrické vedenie s Ukrajinou

Po dlhšej prestávke sa vlani podarilo nadviazať komunikáciu medzi slovenským a ukrajinským prevádzkovateľom prenosovej sústavy. Ich hlavnou témou je technický stav a budúcnosť existujúceho 400 kV prepojenia Veľké Kapušany – Mukačevo.

Vedenie V440 patrí medzi jedno z najstarších a najviac exponovaných cezhraničných spojení. Slovensko-ukrajinský profil predstavuje jedno z úzkych miest pri cezhraničných prenosoch elektriny a elektroenergetickému dispečingu spôsobuje problémy.

„Vyžaduje si modernizáciu vrátane zvýšenia prenosovej kapacity,“ potvrdil pre náš portál vedúci odboru komunikácie Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy (SEPS) Norbert Deák.

Ukrajinský operátor UKRENERGO navrhol podpísať memorandum o porozumení o zámere zvýšiť prenosovú kapacitu. „Podpísanie memoranda je plánované v priebehu júna 2017,“ uviedol Deák.

Domáci aj medzinárodný význam

Vedenie je podľa SEPS dôležité z domáceho aj medzinárodného hľadiska. „Z domáceho najmä kvôli bezpečnému a spoľahlivému prevádzkovaniu prenosovej sústavy SR, a to hlavne pre posilnenie spoľahlivosti zásobovania východoslovenského regiónu,“ vysvetlil.

Navyše, medzi sústavami ENTSO-E a Ukrajinou nie je veľa synchrónnych prepojení na úrovni prenosových sústav a vedenie medzi Veľkými Kapušanmi a Mukačevom sa môže stať na trhu s elektrinou významným obchodným spojením Európy a Ukrajiny. „Bez nevyhnutnej modernizácie vedenia by mohol prenosový cezhraničný profil Slovensko-Ukrajina zaniknúť a zároveň by mohlo dôjsť k poklesu prenosovej kapacity na veľmi významnom profile Slovensko – Maďarsko,“ dodal Deák.

V roku 2016 sa zo Slovenska na Ukrajinu vyviezlo 2176 GWh elektriny a opačným smerom sa k nám doviezlo 65 GWh.

Plán – 700 kV

Projekt bol v októbri 2016 zaradený do zoznamu Projektov vzájomného záujmu, ktorý vydalo Energetické spoločenstvo. Cieľom tejto organizácie je posilňovať spoluprácu medzi EÚ na jednej strane a krajinami juhovýchodnej Európy a regiónu Čierneho mora na strane druhej.

Podľa analýzy, ktorú si sekretariát Energetického spoločenstva nechal vypracovať, sa má úroveň vedenia medzi Kapušanmi a Mukačevom zvýšiť na 700 kV. Termín spustenia sa predpokladá v roku 2020.

V aktuálnom rozvojom pláne slovenského prevádzkovateľa prenosovej sústavy zatiaľ projekt nefiguruje. Prioritou pre SEPS je dvojica vedení s Maďarskom, ktoré sa majú podľa zmluvy podpísanejtúto jar sprevádzkovať do konca roka 2020.

Okrem cezhraničného 400 kV vedenia SEPS-u vedenie na Ukrajinu aj druhé prepojenie 35 kV Užhorod 2 – Sobrance. Ide o nadzemné miestne distribučné vedenie vysokého napätia s dĺžkou 15 kilometrov na území Slovenska, ktoré prevádzkuje spoločnosť Energo Distribúcia. Podľa jej výročnej správy vlani distribúciu elektriny nevykonávala z dôvodu pozastavenia dodávok elektriny. V tomto roku ich plánovala obnoviť.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.