Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
28. novembra 2016 Elektrina a elektrická energia od Energia.skTASR

Spotreba energie v Rakúsku vlani trojnásobne prekonala hospodársky rast

Spotreba energie v domácnostiach, firmách a doprave – bez energie, ktorú spotrebúva samotný energetický sektor – medziročne vzrástla o 3 % na 1087 petajoulov (PJ), čo zodpovedá zhruba 302 miliardám kilowatthodín. Hospodársky rast vlani dosiahol len jedno percento. Spotreba domácností vlani medziročne vzrástla o 7,5 % na 255 PJ a dôvodom bolo výrazne chladnejšie počasie než v roku 2014.

Spotreba v priemysle stúpla o 1,5 % na 314 PJ a v doprave o 3,1 % na 378 PJ. Podľa Statistik Austria je dôvodom vzostupu spotreby v doprave zvýšenie počtu vozidiel o 1,2 % a pokles cien ropy. Podiel sektora služieb dosahuje desatinu celkovej spotreby energie v Rakúsku, pôdohospodárstva len dve percentá.

Spotreba zemného plynu stúpla o 3,5 % na 182 PJ, ropných produktov o 2,6 % na 413 PJ, uhlia o 0,6 % na 18 PJ, diaľkového vykurovania o 5 % na 77 PJ, elektrickej energie o 4,7 % na 168 PJ. Relatívne vysoký nárast spotreby o 7 % na 11 PJ bol zaznamenaný aj v prípade spaľovateľného odpadu.

Pri výrobe elektrickej energie došlo vlani k najvýraznejšiemu nárastu spotreby zemného plynu o 44 % na 28 PJ a ropy o 43 % na 3 PJ. Veterná energia a fotovoltika vzrástli o štvrtinu na 21 PJ, bioenergetické zdroje stúpli o 2,5 % na 16 PJ. Veľký potenciál majú práve veterná energia a fotovoltika, ktoré vlani pokrývali v Rakúsku len desatinu spotreby energie.

Výroba elektriny z vodnej energie v minulom roku klesla o 9,6 % na 133 PJ. Podiel obnoviteľných zdrojov (voda, biomasa, vietor, fotovoltika, geotermálna energia) na výrobe elektriny vlani medziročne stúpol o 0,1 % na 69,3 %.

Copyright © TASR 2016

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.