Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Počítače - TASR
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: TASR/AP Photo/J. Scott Applewhite
6. januára 2016 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Hackeri spôsobili na Ukrajine blackout

Zhruba polovica obyvateľov Ivanofrankivskej oblasti na Ukrajine zostala 23. decembra 2015 na niekoľko hodín bez dodávok elektrickej energie. Podľa domácej tlačovej agentúry TSN bol príčinou blackoutu nebezpečný malvér, ktorým dokázali hackeri prerušiť spojenie medzi elektrickými rozvodňami distribučnej spoločnosti Prykarpattya Oblenergo. Informovala AFP.

Vyšetrovanie odhalilo, že útok nebol ojedinelý. Podľa ukrajinskej kontrarozviedky SBU hackeri v rovnakom čase zaútočili na viacero energetických firiem v krajine.

Hrozba útokov narastá

Podľa odborníkov z IT bezpečnostnej firmy iSIGHT ide vôbec o prvý prípad v histórii, kedy niekto zneužil nebezpečný softvér prenášaný cez internet, aby spôsobil výpadok elektrickej energie. Zasiahnuté boli minimálne tri distribučné siete na Ukrajine. Experti následne podrobili vzorku z počítačového kódu spomínaného malvéru detailnej analýze. 

„Ide o míľnik, pretože hoci sme už v minulosti boli svedkami cielených deštruktívnych útokov v rámci energetiky, napríklad na ropné firmy, nikdy nešlo o čin, ktorý by spôsobil blackout,“ uviedol expert John Hultquist pre portál ArsTechnica. „Je to scenár, ktorého sme sa dlhý čas obávali,“ dodal.

Identitu malvéru priblížili experti slovenskej spoločnosti ESET. Nazýva sa BlackEnergy a objavil sa už v roku 2007 s cieľom útočiť na kritickú energetickú infraštruktúru. Odvtedy je ešte nebezpečnejší. Ukrajinské útoky mal sprevádzať aj komponent KillDisk, ktorý sa zameriava na poškodzovanie pevných diskov a dokáže narúšať tiež priemyselné kontrolné systémy.

Blackout na objednávku

Až doteraz sa malvér s označením BlackEnergy využíval na špionážne účely. Výskumníci ESET-u ale v blogovom príspevku potvrdili, že v jeho najnovšej verzii má schopnosť spôsobiť výpadok elektriny celkom sám. Druhá možnosť je externé riadenie. Najčerstvejšia podoba malvéru vie obísť komunikačný protokol secure shell SSH, čo umožní hackerom prístup do infikovaných zariadení na diaľku.

Po úspešnom umiestnení trójskeho koňa môžu útočníci teoreticky „vyvolať“ blackout podľa nimi zvolených kritérií. V tomto prípade sa navyše komplikuje aj obnova postihnutého systému a dodávok elektriny. Prekvapil aj spôsob infikovania malvérom, útoky spôsobili macro funkcie priložené v bežných dokumentoch populárneho kancelárskeho balíka Microsoft Office.

Počet útokov BlackEnergy na ukrajinské energetické firmy sa zvyšuje. Ich dôsledkom však doteraz bola strata či vymazanie údajov, nikdy nie blackout. Skúsenosť s napadnutím majú aj vládne agentúry Ukrajiny, Poľska alebo Organizáciu Severoatlantickej zmluvy (NATO).

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.