Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Konzolové chráničky - VSE
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Konzolové chráničky pre vtáctvo. Foto: Skupina VSE
23. februára 2015 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Ako nebezpečné sú elektrické vedenia pre vtáky?

Inštalácia konzolovej chráničky. Ilustračné foto: Skupina VSE

Nárazy vtákov do nadzemných elektrických vedení sú na Slovensku dlhodobým problémom, jeho riešeniu ale doteraz chýbala systematickosť. V roku 2010 sa ním začali zaoberať prvé výskumy. Vyplynulo z nich, že elektrické vedenia pôsobia najviac negatívne na voľne žijúce vtáctvo, najmä počas migrácie, ale aj v hniezdnom období. Zavádzaním viacerých ochranných prvkov sa dokáže výrazne znížiť toto nebezpečenstvo, účinnosť dosahuje vyše 80 %.

Z iniciatívy združenia Ochrana dravcov na Slovensku (RPS) vznikol projekt Energia v krajine – elektrické vedenia a ochrana prioritných druhov vtákov v územiach Natura 2000. Ekológovia z RPS sú jeho hlavným koordinátorom.

Dĺžka projektu, ktorý sa realizuje v trinástich chránených vtáčích územiach, je päť rokov (september 2014 – december 2019). Zameriava sa na ochranu desiatich prioritných druhov vtákov, medzi inými napríklad orol kráľovský, sokol rároh, kormorán malý, hus malá alebo chochlačka bielooká.

Dokopy 50 odborníkov najprv preskúma vyše 8-tisíc kilometrov 22 kV a 110 kV elektrických vedení na juhozápadnom a juhovýchodnom Slovensku.

Monitoring je rozdelený na dve etapy. Prvá z nich sa začala v januári 2015 a potrvá do marca. Slúži na vyhodnotenie rizikovosti jednotlivých úsekov elektrických vedení. Počas januára sa už podarilo zmapovať 1.200 km vedenia.

Potom sa začne druhá etapa a potrvá až do februára 2016. Počas nej sa budú overovať rizikové úseky. Všetky vedenia sa prejdú dvakrát, časti identifikované ako rizikové dokonca desaťkrát. „Úseky, na ktorých sa zistia nárazy vtákov, budú následne ekologizované prostredníctvom inštalácie zviditeľňovacích prvkov tak, aby ich vtáky zaregistrovali“, vysvetlil Ervín Hapl z RPS, ktorý má na starosti mapovanie na východnom Slovensku.

Práve identifikáciu najviac rizikových úsekov považuje Hapl za najväčší prínos. Systematický monitoring podľa neho zabezpečí efektívne využitie financií, ktoré sú vyčlenené na ekologizáciu elektrických vedení a ochranu vtáctva.

Zavádzanie ochranného krytu podperného izolátora. Foto: Skupina VSE

Európska komisia (EK) podporí projekt sumou 1,4 mil. eur. Na financovaní sa podieľajú aj energetické spoločnosti Východoslovenská distribučná, a.s. (VSD) a Západoslovenská distribučná, a.s. (ZDS). Ako uviedla hovorkyňa VSD Andrea Danihelová, Východoslováci počas piatich rokov trvania projektu prispejú sumou v celkovej hodnote takmer 210-tisíc eur. Ďalšími partnermi sú Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach a Štátna ochrana prírody SR.

Projekt Energia v krajine je v poradí už siedmym projektom programu LIFE, ktorý podporuje EK a jeho realizátorom je združenie RPS.

Akými opatreniami možno ochrániť vtáctvo na elektrických vedeniach?

„Jedným spôsobom je dizajn vrchnej časti stĺpu. Môžete ho navrhnúť tak, aby sa zabránilo vtáctvu, ktoré tam dosadá, preklenúť nohami a krídlami časti s rôznym elektrickým potenciálom. Tiež to môžete dosiahnuť aj druhým spôsobom, ktorým je zaizolovanie vodiča na danom mieste alebo v danej časti stĺpa. Ďalší spôsob ochrany, ktorý sa s ohľadom na historickú konštrukciu stĺpov využíva najviac, je inštalovanie „konzolových chráničiek“.

V praxi ide o to, že sa odizoluje konzola tak, aby keď na ňu vták dosadne a krídlom sa dotkne vodiča, neuzatvoril obvod. Tiež sa na konzolu osádza akýsi tŕň, ktorý zabraňuje vtákovi krídlami preklenúť vzdialenosť medzi dvomi vodičmi na danom mieste.

Okrem toho treba tiež dodať, že veľkým problémom na nízkonapäťových vedeniach sú bocianie hniezda, ktoré za dažďa spôsobujú skraty a prerušenie distribúcie elektriny , na druhej strane svojou veľkou hmotnosťou zaťažujú stĺpy a vedenia. Ak sa bociany rozhodnú postaviť si hniezdo, jediným riešením je premiestniť ho. Každoročne takto prekladáme desiatky hniezd,“ uviedol pre náš portál v roku 2012 Jozef Tóth zo Skupiny VSE.

© energia.sk

Ilustračné fotky: Skupina VSE

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.