Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
kitchen
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Kuchyňa. Foto: Flickr.com/Dru Bloomfield (licencia Creative Commons)
15. januára 2014 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Úspora energie v domácnosti – 1. časť

Rýchly prehľad

Cieľová skupina Domácnosti, ktoré sa doteraz nezaoberali otázkou šetrenia.
Kde môžete usporiť energie v domácnosti
  • dodržiavajte správne zásady pri vykurovaní
  • neprekurujte miestnosti
  • používajte úsporné svetelné zdroje
  • vymeňte staré spotrebiče za novšie – úspornejšie
  • používajte pákové batérie
  • nastavte správnu teplotu na ohrev TÚV
  • pozor na stand-by režim elektrických spotrebičov
  • dodržiavajte zásady pri varení a pečení
  • správne vetrajte
  • využívajte umývačku riadu
  • vypínajte počítač do úsporného režimu
Miera úspory V závislosti od dodržiavania správnych zásad môže úspora presiahnuť až 60 %.

Priemerná slovenská štvorčlenná rodina obývajúca byt s rozlohou 72 m2 ročne spotrebuje cca 12,5 MWh (45 GJ) tepla. Vykurovanie má na ňom zhruba dvojtretinový podiel. Zostatok sa využíva predovšetkým na prípravu teplej vody. Okrem vykurovanie v domácnosti treba variť, využívať chladničku, prať, žehliť i svietiť.

Úspora pri vykurovaní

Ak na radiátory namontujete termohlavice, budú vám udržiavať nastavenú teplotu v miestnosti a ušetria 10 – 15% energie. Pomocou nich si môžete aj pri bežnom kúrení nastaviť rôzne teploty v rôznych miestnostiach.  Každý stupeň, o ktorý sa zníži teplota v miestnosti, znamená úsporu 6% nákladov na kúrenie. Jednotlivé miestnosti teda vykurujte podľa účelu a potreby:

  • obývacie izby, jedálne, pracovne, detské izby sa považuje za ideálnu teplota 20-22 stupňov.
  • v miestach, kde sa spáva sa odporúča v noci udržiavať teplotu 18 stupňov
  • v kúpeľni je to 22-24 stupňov a toalety postačuje vykúriť na 20 stupňov
  • kuchyňu sa odporúča vykurovať len na 15 – 17 stupňov C, pretože sa tu človek pri varení pohybuje a vzniká tu dodatočné teplo od spotrebičov, pri varení a pečení.

Miestnosti neprekurujte viac, ako je potrebné a nezabudnite, že rozdiel teplôt v denných a nočných hodinách by nemal byť väčší ako 5 ºC.

Ak odchádzate v zime na dovolenku, stačí udržiavať teplotu 15-16 C, kúrenie nevypínajte, pretože pri návrate je podstatne drahšie vykúriť celkom studenú a vlhkú miestnosť , ako udržiavať v nej minimálnu teplotu. Teplotu v miestnosti regulujte prívodom tepla, a nie otváraním okien.

Ako ušetriť náklady za elektrinu

Okrem dodržiavania zásad pri vykurovaní, môžete v domácnosti ušetriť aj náklady za elektrinu.

Vymeňte staré spotrebiče za nové – úspornejšie

Až 26% spotreby elektrickej energie majú chladničky a mrazničky. Pracujú nepretržite 24 hodín denne 7 dní v týždni. Dnešné elektrospotrebiče sú oveľa úspornejšie ako starré modely. Ich spotreba je o 60% nižšia, a preto neodkladajte chladničku či mrazničku po starých rodičoch, ale kúpte novú – úspornejšiu.

Pri kúpe si všímajte energetický štítok, ktorý uvádza energetickú účinnosť výrobku na stupnici od A+++ po G, kde A+++ predstavuje najnižšiu spotrebu, zatiaľ čo písmeno G signalizuje veľmi vysokú spotrebu energie. Pri chladničke s triedou energetickej účinnosti A++, môžete znížiť spotrebu o viac ako 45%. Na základe informácií na energetickom štítku si viete porovnať spotrebu jednotlivých typov a vypočítať návratnosť investície pri kúpe novej chladničky s mrazničkou (modelový príklad nájdete v tomto článku).

Nahraďte klasické žiarovky úspornými

Klasické žiarovky sú najmenej hospodárne, pretože na svetlo premieňajú maximálne 10 % prijatej energie. Zo zvyšku produkujú teplo. Majú malú svetelnú účinnosť a sú citlivé na kolísanie napätia. Ich životnosť je približne 1.000 hodín. Nové svetelné zdroje sú na jednej strane ohľaduplnejšie k životnému prostrediu a na druhej strane ponúkajú širokú variabilitu.

Rôzne úsporné svetelné zdroje majú rozličnú spotrebu energie a pri výbere by ste mali zvážiť, do akej miery sa dané svetlo využíva a ako často sa zapína. Najefektívnejšie sú LED diódy, ktoré ušetria až 80 % elektrickej energie oproti klasickým žiarivkám, najčastejšie využívané alternatívy klasickej žiarovky sú kompaktné úsporné žiarivky, ktorých úspora je na rovnakej úrovni. Halogénové žiarovky sa najviac podobajú na klasické žiarovky avšak oproti nim ušetria iba 30% elektrickej energie.

Varte úsporne

Elektrickú varnú dosku zapínajte až vtedy, keď je na nej hrniec. Vypnúť ju môžete už 5-10 minút pred dokončením pokrmu. Aj potom z nej ešte sála teplo a jedlo sa pomaly dovarí. Dosiahnete tak úsporu až 32 – 55%.

Sklokeramické a indukčné varné dosky sú energeticky úspornejšie. Napríklad indukcia v porovnaní s plynom spotrebuje o 50 % energie menej a je dokonca až o 25 % úspornejšia sklokeramická varná doska.

Pokrievky zabraňujú úniku tepla potrebného na varenie. Ich používaním ušetríte 60 až 70% energie potrebnej na prípravu jedla. Pokiaľ chcete pri varení spotrebu znížiť na minimum, odporúčame využívať tlakové hrnce, pretože dobu varenia skrátia až o 70%, čím prispejú k výraznej úspore. Dokonca aj správna veľkosť hrnca a varnej platne zníži tepelné straty. Pokiaľ je hrniec menší čo i len o 3 cm zvýši spotrebu o 30%. Ďalej dbajte aj na dno hrnca, ktoré by malo byť za každých okolností rovné.

Vodu najúspornejšie ohrejete špirálou alebo v rýchlovarnej kanvici. Na zohriatie 1 litra vody spotrebuje priemerne 0,097 kWh za 3,5 min. Pri klasickom ohreve na elektrickom variči je spotreba 0,161 kWh za čas 12 min., čo znamená úsporu až 66% elektrickej energie.

Využívajte umývačku riadu

Hoci je umývačka riadu v porovnaní s drezom väčšia, spotrebuje oveľa menej vody, akoby ste riad umývali ručne. Spotreba umývačky na jeden umývací cyklus sa pohybuje v rozmedzí 14 až 18 litrov. Samozrejme, spotreba závisí od modelu a vybraného programu. A to, či sa pre vás oplatí závisí od vašich návykov. Umývačka riadu sa určite oplatí pre viacčlennú rodinu, než pre jednotlivca.

Ak umývate riad v priemere štyrikrát denne, za rok miniete približne 194,2 eur. Umývačku riadu spravidla nezapínate častejšie ako raz denne, a možno ani toľko. V takom prípade vás umývanie riadu stojí 90,9 eur ročne, čo predstavuje vyše 100-eurovú úsporu.

Pozor na „stand by“ režim elektrických spotrebičov

Vypínate televízor tak, aby nebol v pohotovostnom režime? Hoci sa vám môže zdať, že ide o maličkosť, aj tu by ste sa mali zamyslieť nad úsporou energie.

Pri starých modeloch môže spotrebova predstavovať aj 20 W, pri novších modeloch je to samozrejme menej. Aj spotreba „len“ niekoľkých wattov dokáže váš účet za elektrinu zvýšiť o niekoľko desiatok eur. V prípade spotrebiča so spotrebou 8 W je ročná spotreba 70,08 kWh, čo predstavuje približne 12 eur. A predstavte si, že v pohotovostnom režime máte viac spotrebičov. Úspora by bola v tomto prípade nemalá.

(c) energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.