Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
umyvacka riadu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Riad v umývačke riadu. Foto: Flickr.com/mastermaq (Licencia Creative Commons)
25. októbra 2013 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Umývačka riadu vs. umývanie riadu v dreze

Rýchly prehľad

Cieľová skupina Domácnosti, ktoré zvažujú kúpu umývačky riadu a nie sú ešte stopercentne rozhodnuté, resp. tí, ktorí chcú ušetriť.
Vstupná investícia Cena umývačky riadu závisí od výrobcu, modelu, funkcií, energetickej triedy. Samozrejme, po kúpe treba počítať s prevádzkovými nákladmi v podobe kúpy prášku na umývanie, resp. kapsúl, soli do umývačky riadu, leštidla a vône.
Miera úspory

Úspora viac ako 50 % vody v porovnaní s ručným umývaním a 35 až 60 % elektrickej energie.

Ročne ušetríte viac ako 100EUR.

Určite ste sa nejeden raz stretli s tým, ako vaši známi vychvaľovali svoju umývačku riadu. Čo sa týka času, ten nesporne usporí. Umývačka dokáže ušetriť svojim užívateľom až 75 % času, čo v prepočte predstavuje ročne 275 hodín, tzn. 2 týždne dovolenky navyše. To, či ale umývačka riadu dokáže skutočne ušetriť náklady za energie si treba prepočítať. Úspora totiž závisí aj od vášho spotrebiteľského správania.

Ak máte doma dostatok riadu, prípadne pri varení používate viac hrncov, lyžíc a po jedle vám zostane kopec tanierov, umývačka u vás doma určite nájde svoje uplatnenie. V takom prípade je totiž jej používanie úspornejšie než ručné umývanie v dreze. Pokiaľ však umývačku riadu nedokážete v priebehu niekoľkých dní naplniť, budete ju púšťať poloprázdnu a v tom prípade už nemožno hovoriť o jej efektívnom využívaní. Tak ako pri všetkých úsporných opatreniach, aj tu platí, že ak budete dodržiavať zásady jej správneho užívania, dosiahnete požadovanú úsporu.

Hoci je umývačka riadu v porovnaní s drezom väčšia, spotrebuje oveľa menej vody, akoby ste riad umývali ručne. Spotreba umývačky na jeden umývací cyklus sa pohybuje v rozmedzí 14 až 18 litrov. Samozrejme, spotreba závisí od modelu a vybraného programu. Napríklad na umytie 12 súprav potrebuje 15 litrov vody. Najúspornejším umývačkám však stačí 10 litrov, takže v porovnaní s ručným umývaním pod tečúcou vodou ušetria aj viac ako 40 litrov vody. A tu sa treba aj zamyslieť nad otázkou: Koľkokrát za deň umývate riad ručne? Kým pri ručnom umývaní to je aj niekoľkokrát denne (cez víkend pomerne častejšie ako cez týždeň), umývačku riadu stačí zapnúť raz denne. Samozrejme, musíte ju mať plne naloženú.

Koľko stojí umývanie v dreze a koľko v umývačke?

Spotreba vody pri umývaní riadu v dreze je približne 15 litrov, ak počítame s tým, že drez si naplníte vodou. Pri umývaní pod tečúcou vodou je spotreba vyššie, a to dokonca 80 l teplej a 30 l studenej vody. Keďže neumývate riad v studenej, ale teplej vode, treba si k vodnému a stočnému pripočítať aj cenu za ohrev vody.

  • spotreba vody pri umývaní riadu v dreze – cca 15 litrov
  • cena vodného a stočného spolu za m3 (s DPH)- 2,1943 eur (závisí od regiónu)
  • náklady za ohrev TÚV za m3 v priemere – 10 eur
  • priemerná cena energie – 0,1661 eur/kWh

Pri priemernej cene vody 2,1943 eur za m3, tzn. 0,0021943 eur za liter vody, to znamená náklady vo výške 0,033 eur za studenú vodu potrebnú na jedno umytie. Pokiaľ ide o ohrev, cena je značne individuálna a pre tieto výpočty použijeme sumu 10 eur za ohrev 1 m3 vody v byte (môže byť ale aj niekoľkonásobne vyššia). V prepočte tak za umývanie riadu v dreze miniete 0,033 eur za vodu a 0,15 eur za ohrev. Celkovo tak na umývanie riadu v dreze miniete 0,183 eur. V prípade, že by ste umývali riad v napustenom dreze s 10 litrami teplej a 5 litrami studenej vody, náklady za umývanie riadu by boli 0,133 eur.

Foto: Ľuboš Illiť

Umývačka riadu  používa vodu studenú, čiže pri jej používaní ušetríte náklady za ohrev. Pri spotrebe 15 litrov vody tak zaplatíte len za spotrebovanú vodu 0,033 eur a náklady za spotrebu elektrickej energie. Spotreba elektrickej energie elektromotorov umývačiek riadu je veľmi nízka. Umývaním v umývačke spotrebujte takmer o 58 % menej vody a 60 % menej energie ako pri ručnom umývaní pri spotrebe 1,1-1,8 kWh denne. Ročná spotreba elektriny v štvorčlennej domácnosti je pri použití umývačky približne 500 kWh. Jedno umývanie riadu v umývačke vás tak pri 1,5 kWh vyjde na 0,249 eur. celkovo za jedno umytie tak dáte 0,282 eur.

Z tohto porovnania vychádza, že ručné jednorazové umývanie je lacnejšie, no treba si uvedomiť, že zatiaľ čo umývačku riadu môžete spustiť raz v priebehu 2, príp. 3 dní, ručne musíte umyť riad minimálne 3x denne. V takomto prípade už môžeme hovoriť o úspore pri používaní umývačky riadu. Na trhu sú dostupné už aj výrazne úsporné umývačky riadu, ktoré spotrebujú do 10 litrov vody pri 1,1 kWh.

Cena za jedno umytie Cena za umytie riadu/deň* Ročná spotreba Ročná úspora
Umývanie riadu v dreze 0,133 eur 0,532 eur 194,2 eur
Umývanie riadu v umývačke 0,249 eur 0,249 eur 90,9 eur 103,3 eur

* pri umývaní riadu ručne 4x denne a ak umývačku riadu zapnete raz denne

Pri výpočtoch by ste mali vychádzať z vlastnej potreby umývania riadu. Určite sa umývačka riadu oplatí pre niekoľkočlennú rodinu ako pre jednotlivca, najmä vtedy, ak sa doma stravuje nepravidelne a tým pádom nemusí ani umývať riad.

Umývačka ušetrí čas aj peniaze

Ak umývate riad v priemere štyrikrát denne, za rok miniete približne 194,2 eur. Umývačku riadu spravidla nezapínate častejšie ako raz denne, a možno ani toľko. V takom prípade vás umývanie riadu stojí 90,9 eur ročne, čo predstavuje vyše 100-eurovú úsporu.

Je pravda, že niektoré kusy riadu budete aj tak musieť umývať ručne, hlavne tie, ktoré sa do umývačky riadu pre svoje rozmery nezmestia. Pri používaní umývačky netreba však zabúdať ani na potrebné príslušenstvo, a to tablety do umývačky, soľ, leštidlo, prípadne vôňu. Aj napriek tomu stále možno hovoriť o úspore. Soľ a leštidlo sa do umývačky riadu dopĺňajú v niekoľkomesačných intervaloch (závisí od používania umývačky a programov). Na trhu sú však dostupné aj tablety, ktoré soľ i leštidlo už obsahujú. V takom prípade vám stačí nakúpiť len tablety vo výhodnom ekonomickom balení (často aj vyše 120 kusov).

Výhodnosť umývačky závisí od rodiny

Umývačka riadu sa určite oplatí pre viacčlennú rodinu, než pre jednotlivca. V prípade, že by ste umývačku riadu nevyužili, aj bez nej môžete tých pár kusov riadu umývať úsporne. Umývajte v napustenom dreze a potom riad len opláchnite. Spotreba vody vám klesne o pätinu. Okrem toho si nechajte nainštalovať úsporné drezové batérie, tzv. perlátory, s ktorými môžete regulovať prietok vody.

(c) energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.