Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
klimatizácia1-Flickr
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Klimatizácia. Foto: Flickr.com/~FLO
12. júla 2012 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Kúpa klimatizácie: pozor na jej výkon

Rýchly prehľad

Cieľová skupina Majitelia bytov, rodinných domov, kancelárskych priestorov, resp. ti, čo zvažujú kúpu klimatizácie
Vstupná investícia od 1.500 eur
Úspora 30 – 44 %
Miera návratnosti 2 – 3 roky

V posledných rokoch sa klimatizácia stala súčasťou nielen kancelárskych priestorov, ale aj domácností. Hoci má mnoho odporcov, z roka na rok sa počet jej užívateľov zvyšuje.

Klimatizácia vyrovnáva vonkajšie a vnútorné vplyvy prostredia na ľudský organizmus. Parametre výkonu si môže užívateľ nastaviť sám a automatickou reguláciou si zabezpečí ich udržiavanie. Platí, že čím je rýchlosť vzduchu vyššia, tým musí byť privádzaný vzduch teplejší. Klimatizácie vedia vytvoriť príjemné a teplotne stále prostredie počas celého roka, nielen v lete.

Zvoľte správny výkon klimatizácie

Základným výkonovým parametrom klimatizácie je celkový chladiaci výkon. Udáva sa najčastejšie vo watoch (W, kW), niekedy však aj v Btu/h (Btu – britských tepelných jednotiek). Elektrický príkon udáva celkovú spotrebu elektrickej energie zariadenia.

Objem miestnosti v m3 Chladiaci výkon v kW
33 – 66 2,0
42 – 84 2,7
48 – 116 3,5
83 – 166 5,0
116 – 232 7,0
166 – 332 10,0
200 – 400 12,0
233 – 466 14,0

* uvedená tabuľka je len orientačná

Pri výbere klimatizácie podľa výkonu postupujte nasledovne:

  • Zvážte, aký veľký priestor chcete klimatizovať, jeho členitosť, resp. koľko miestností budete chcieť vychladiť. Vypočítajte si objem miestnosti (vynásobte výšku, šírku a dĺžku miestnosti v metroch)
  • V prípade, že sa budúci klimatizovaný priestor nachádza na najvyššom poschodí, jeho veľká časť je presklená, resp. sa v nech bude nachádzať veľa osôb, susedí s otvoreným priestorom, nachádzajú sa v ňom zariadenia vyžarujúce teplo, poraďte sa s odborníkmi.

Ilustračná snímka: Klimatizácia. Foto: Flickr.com/dsb nola (Licencia Creative Commons)

Modelový príklad č. 1

Základná plocha miestnosti 24 m2
Vnútorná výška miestnosti 2,6 m
Typ miestnosti kancelária
Poloha miestnosti južná
Veľkosť okien 10 m2
Potrebný chladiaci výkon

3,02 kW

Výkon klimatizácie nezávisí len od plochy miestnosti, kam ju chcete namontovať. Vplývajú na neho aj iné parametre ako poloha izby, plocha vnútorných a vonkajších stien, plocha okien, počet elektrospotrebičov, typ stavby, počet ľudí v miestnosti. Pokiaľ kúpite klimatizáciu:

  • s menším výkonom – nedokáže schladiť miestnosť. Podariť sa vám to môže ale jedine s vyššou spotrebou.
  • s vyšším výkonom – zvýšená spotreba a riziko prípadného prechladnutia

Modelový príklad č. 2

Predpokladaný počet osôb v miestnosti 2
Príkon spotrebičov 900 W
Plocha podlahy miestnosti 35 m2

Plocha vonkajšej steny na sever

0 m2
Plocha vonkajšej steny na juh 0 m2
Plocha vonkajšej steny na východ 15 m2
Plocha vonkajšej steny na západ 0 m2
Plocha všetkých vnútorných stien 72 m2
Plocha okien na sever 0 m2

Plocha okien na juh

0 m2
Plocha okien na východ 8 m2
Plocha okien na západ 0 m2
Plocha strešných okien 0 m2
Plocha neizolovaného stropu 0 m2
Plocha izolovaného stropu 0 m2
Plocha obývaného stropu 35 m2
Odporúčaný výkon klimatizácie

5,7 kW

Dôležitým parametrom, ktorý pri kúpe klimatizácie zaváži je efektivita vykurovania/chladenia, ktorá je približne trojnásobná (ide  o koeficient COP/EER) pri rovnakej spotrebe elektrickej energie, tzn. pri vykurovaní so spotrebou 1 kW dodá klimatizácia približne toľko tepla ako 3 kW elektrický ohrievač.

Pojmy
COP – Coefficient of Performance – koeficient využiteľnosti energie v režime kúrenia. Čím vyšší, tým lepší (úspornejší a výkonnejší). Podľa výšky koeficientu COP sa klimatizácia zaraďuje do triedy energetickej účinnosti A až G, kde A je najúspornejšia.
EER – Energy Efficiency Rating – koeficient využiteľnosti energie v režime chladenia. Čím vyšší, tým lepší (úspornejší a výkonnejší). Podľa výšky koeficientu EER sa klimatizácia zaraďuje do triedy energetickej účinnosti A až G, kde A je najúspornejšia.

Čím je koeficient vyšší, tým je klimatizačné zariadenie efektívnejšie a úspornejšie.

Pri kúpe klimatizačného zariadenia za nezabudnite riadiť aj ďalšími podstatnými informáciami ako je energetická trieda, hlučnosť zariadenia, rozmery a typ klimatizácie.

Rady ako správne používať klimatizáciu a ušetriť

  • Pred kúpou klimatizačného zariadenia zvážte možnosť tepelnej izolácie. V tepelne izolovaných stavbách postačuje klimatizačné zariadenie s nižším výkonom.
  • Zvážte kúpu klimatizácie s invertorom, zariadením, ktoré reguluje výkon v závislosti od aktuálnych okolností tým, že mení otáčky kompresora
  • Plný výkon klimatizácie využívajte len vtedy, ak nie sú v miestnosti osoby.
  • Správne nastavte výkon klimatizačného zariadenia.
  • Prúd chladného vyfukovaného vzduchu smerujte popod strop a nechajte ho sálavo klesať – nesmerujte ho priamo na seba.
  • Rozdiel medzi vonkajším prostredím a klimatizovanou miestnosťou by nemal byť väčší ako 5 – 7 °C. Väčší rozdiel predstavuje nižšiu energetickú hospodárnosť, ale aj záťaž pre organizmus. V prípade väčšieho teplotného rozdielu môžu nastať zdravotné problémy ako napríklad dýchacie ťažkosti, zvýši sa srdcová záťaž, môžete dostať nádchu, bolesti hlavy a pridružiť sa môžu i ďalšie zdravotné ťažkosti.
  • Nevetrajte! V klimatizovaných miestnostiach neotvárajte okná, pretože vetranie znižuje účinok klimatizácie a zvyšuje spotrebu energie.
  • Vhodné je používať klimatizáciu na krátky čas 10 – 15 minút za hodinu.
  • Prúdenie vzduchu by nemalo byť pociťované ako prievan. Už zvýšenie rýchlosti prúdenia vzduchu o 0,1 m/s sa pociťuje ako ochladenie o 2 – 3 °C.
  • Optimálna vlhkosť vzduchu je v rozmedzí 40 – 60 %.

(c) energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.