Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
19. februára 2018 Efektívnosť v energetike od Energia.skTASR

Belgicko získa lacnejšiu elektrinu z Nemecka cez podzemné káble vysokého napätia

Projekt s názvom Alegro v hodnote 500 miliónov eur, ktorý je v súlade s koncepciou Energetickej únie, a ktorý by mal byť dokončený do konca roku 2020, má podobu podzemného vysokonapäťového elektrického prepojenia medzi oboma krajinami. Za realizáciu projektu je zodpovedná spoločnosťou Elia Group, ktorá riadi elektrickú sieť v Belgicku.

Ukladanie širokých káblov, ktoré zaistia prenos 1000 megawattov elektrickej energie, začalo v lokalite Raeren, na nemeckej hranici. Tieto káble budú pripojené k nemeckej elektrickej sieti, čo Belgičanom umožní kupovať a predávať lacnejšiu elektrickú energiu z Nemecka už za dva roky.

RTBF pripomenula, že Nemecko dnes vďaka svojim uhoľným elektrárňam a veterným turbínam vyrába viac elektrickej energie než potrebuje. Podzemné prepojenie s Belgickom, ktoré sa vyhne urbánnym zónam, zaistí Belgičanom dostatok energie v budúcnosti a oddiali obavy z výpadku elektriny, ktoré sú spájané s postupným odstavovaním niektorých jadrových elektrární. Prísun 1000 megawattov znamená silu jednej jadrovej elektrárne.

Celkovo bude v rámci projektu Alegro uložených viac ako 90 kilometrov káblov, ktoré prepoja Nemecko a Belgicko.

Copyright © TASR 2018

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.