Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
1. januára 1970 Ostatné od Energia.skTASR

M.Šefčovič: EÚ vníma výkonné batérie ako svätý grál čistej energetiky

Brusel 12. februára (TASR) – Zvládnuť technológie výkonných batérií je ako dosiahnuť svätý grál v oblasti čistej energetiky. EÚ sa o to chce a aj musí pokúsiť, ak nechce zaostať za svetovou konkurenciou a byť závislá od externých dodávateľov. Uviedol podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič po skončení druhého stretnutia na vysokej úrovni s názvom Európska aliancia pre batérie.

Európska komisia bola v pondelok hostiteľom už druhého stretnutia Európskej aliancie pre batérie. Na podujatí, ktoré nasleduje po prvom stretnutí z októbra 2017, sa zúčastnili politickí predstavitelia z 15 členských štátov EÚ, vrátane Slovenska, a zástupca Európskej investičnej banky (EIB). Na prvom stretnutí tejto skupiny vystúpili zástupcovia priemyselných odvetví z EÚ a členských štátov a vyjadrili súhlas s tým, že budú spolupracovať na vytvorení uceleného hodnotového reťazca batérií v Európe.

Cieľom pondelňajších rokovaní bolo posilniť politické záväzky členských štátov pre vytvorenie výrobných kapacít batérií veľkých objemov na území Európy, diskutovať o doterajších krokoch a iniciatívach v tejto oblasti, vrátane rozvíjajúcich sa cezhraničných priemyselných projektov a identifikovať všetky podporné nástroje na vnútroštátnej ako aj na európskej úrovni, ktoré podporia stanovené ciele.

Šefčovič v rozhovore pre TASR priznal, že EÚ v oblasti batérií zaostáva za svetovou konkurenciou, čo však môžeme dohnať a nastal najvyšší čas konať, lebo odhadovaný potenciál tohto trhu v Európe je obrovský.

„Od roku 2025 počítame, že 25 percent áut na európskych cestách budú elektromobily alebo hybridy a trh s batériami by mohol dosiahnuť 250 miliárd eur ročne,“ skonštatoval Šefčovič.

Spresnil, že sa očakáva, že náš dopyt po batériových článkoch dosiahne 200 Gwh, v celosvetovom meradle až 600 Gwh. Dodal, že EÚ dovtedy musí byť na túto kapacitu pripravená, čo znamená vybudovať 10 až 20 „gigafabrík“ v členských krajinách Únie.

Upozornil, že ide o pomerne veľké, ale nie nepravdepodobné investície. Ministri sa v Bruseli zhodli, že podľa hrubých prepočtov je na to potrebných okolo 20 miliárd eur. „To je pomerne veľa peňazí a žiadna krajina sama si nemôže dovoliť ísť týmto smerom. Ale spoločne, kombináciou európskych zdrojov, cez Európsku investičnú banku a príspevkov zo štátnych rozpočtov, vo forme povolenej štátnej pomoci, by sa to malo zvládnuť,“ opísal situáciu.

Zástupcovia vlád Nemecka, Poľska a Švédska počas spoločnej tlačovej besedy jeho slová potvrdili a podčiarkli, že požadovaná miera a rýchlosť výroby veľkokapacitných batérií potrebuje „dáždnik“ pre perspektívne partnerstvá, čo žiaden jediný aktér nedokáže sám a ocenili iniciatívu eurokomisie, ktorá vyústila do Európskej aliancie pre batérie.

Podľa Šefčoviča batérie predstavujú kľúčový faktor v kontexte Energetickej únie a ich vývoj a výroba zohrajú strategickú úlohu v prebiehajúcej modernizácii európskeho priemyslu a hospodárstva. Zároveň dodal, že batérie netreba vnímať ako tovar a spájať len s elektromobilitou, lebo pôjde o budúce právne úpravy a štandardy a ich používanie v širšom meradle v prospech priemyslu a domácností.

„Experti tvrdia, že zvládnuť technológie batérií je ako dosiahnuť svätý grál v čistej energetike. Už v roku 2030 budeme mať viac ako 70 percent nízkouhlíkovej energie. Mnoho cez slnečné kolektory a veterné elektrárne, kde získaná energia je nestála. Musíme ju byť schopní skladovať a využívať vtedy keď treba,“ uviedol. Spresnil, že práve to majú zabezpečiť batérie budúcnosti – či už veľké články pre priemysel alebo menšie pre domácnosti.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam a videozáznam.

(spravodajca TASR Jaromír Novak) ju

Copyright © TASR 2018

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.