Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
12. decembra 2017 Efektívnosť v energetike od Energia.skTASR

SaS: V reakcii na iniciatívu EK navrhuje zrušiť podporu ťažby domáceho uhlia

„V nadväznosti na snahu EK o transformáciu uhoľných regiónov preto predkladáme na najbližšiu schôdzu NR SR novelu zákona o energetike, ktorá je hotová, čaká len na naše podpisy a v ktorej hovoríme o tom, aby tieto dotácie boli ukončené,“ avizoval Galek. Zrušenie dotácií môže podľa neho veľmi výrazne pomôcť aj domácim zamestnávateľom, pretože aj oni prispievajú na podporu ťažby uhlia.

V cenách elektriny je podľa poslanca veľa politických zásahov, rozhodnutí a nepriamych daní, ktoré s cenou elektriny nemajú nič spoločného. „Na januárovú schôdzu sme preto pripravili balíček opatrení na ich odstránenie tak, aby v cene elektriny nikto neplatil to, čo s ňou nesúvisí. Celkovo tak vieme ušetriť domácnostiam s ročnou spotrebou 3 megawatthodiny (MWh) asi 80 eur a podnikateľom približne 800 eur ročne,“ dodal Galek.

Podľa Zemanovej je pri ťažbe uhlia naďalej v ohrození zdravie obyvateľov na hornej Nitre, pretože stále „je v hre“ zámer Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP) spustiť ťažbu uhlia v tzv. 12. ťažobnom poli. „Dôrazne vyzývam ministerstvo životného prostredia, aby prihliadalo na signál, ktorý vyslala EK, aby bolo záverečné stanovisko k otvoreniu 12. ťažobného poľa na hornej Nitre určite zamietavé,“ doplnila Zemanová.

Copyright © TASR 2017

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.