Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
4. decembra 2017 Efektívnosť v energetike od Energia.skTASR

Ceny uhlia rastú, česká firma EPH investuje v Poľsku ďalšie milióny

„Poľsko sa v budúcich 15 rokoch bez čierneho uhlia nezaobíde. Preto investícia dáva zmysel,“ povedal Tomáš Novotný, ktorý v EPH zodpovedá za obchod s uhlím. Podľa neho Poľsko zatiaľ nemá reálne alternatívy, ako uhlie nahradiť, nakoľko nemá jadrové ani vodné elektrárne a málo významné sú aj obnoviteľné zdroje. Samotná poľská vláda chce na uhlí stavať ešte viac a v budúcnosti plánuje ďalšie zvýšenie jeho ťažby.

EPH je najväčším súkromným producentom uhlia v Poľsku. Ako uviedol server iIHNED.cz, ohlásená investícia by mala zvýšiť ťažbu energetického čierneho uhlia z terajších 1,7 milióna ton ročne na asi 2 milióny ton. EPH už v minulosti do bane investoval okolo 1 miliardy zlotých.

Tento rok vzrástla cena uhlia na poľskom trhu medziročne takmer o dve tretiny. Dôvodom je aj to, že poľské štátne ťažobné firmy, najmä Polska Grupa Górnicza (PGG), nie sú schopné vyťažiť dostatok uhlia.

Rastie aj cena energetického čierneho uhlia vo svete. Ešte výraznejší rast zaznamenáva cena koksovateľného uhlia. Dlhodobejší rast alebo pokles svetových cien uhlia ovplyvňuje aj ceny v strednej Európe. Zároveň ale trh v regióne, čo znamená najmä Poľsko, Česko a Slovensko, funguje čiastočne autonómne. Prípadný dovoz energetického čierneho uhlia zo zahraničia, či už ide o juhoafrické, kolumbijské alebo americké uhlie, nie je vo väčšom množstve reálny. Cena za prepravu po železnici ho môže predražiť až o niekoľko desiatok dolárov za tonu. V prípade Poľska potom nemajú potrebnú kapacitu ani miestne prístavy.

Z tohto dôvodu sa môže v budúcnosti na trhu prejaviť nedostatok uhlia spôsobený napríklad tým, že napriek politickej podpore poľskej vlády nie sú poľské ťažobné firmy zatiaľ schopné vyťažiť potrebné množstvo uhlia. Výpadok na trhu neskôr spôsobí aj plánované ukončenie ťažby v OKD do roku 2023, ktoré zatiaľ nikto nespochybnil.

(1 EUR = 4,2026 PLN)

Copyright © TASR 2017

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.