Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
27. novembra 2017 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Memorandum medzi MH SR a Smart Cities Klubom má prispieť k užšej spolupráci

„Obsahom memoranda je užšia spolupráca medzi MH SR a Smart Cities Klubom, ktorý je neformálnou platformou spolupráce miest a expertov Smart Cities a ministerstva hospodárstva,“ priblížil Jurík.

Chovanec upozornil, že počet obyvateľov miest bude v budúcnosti rásť. „Dnes je to 50 % z celej populácie, v priebehu 15 rokov to bude až 70 %,“ vyčíslil štátny tajomník s tým, že bude potrebné, aby mestá ponúkali inteligentné riešenia, a na to sa musia pripraviť. „Potrebujeme sa venovať parkovacej politike, odpadovému hospodárstvu, energetickej efektívnosti budov,“ konkretizoval.

Rezort hospodárstva sa venuje téme Smart Cities z pohľadu firiem, aby ponúkali inovatívne riešenia, pripravuje tiež sumárny dokument o tejto problematike. Bude obsahovať aj zoznam existujúcich smart riešení, kapitolu o financovaní, čo je kľúčové pre mestá, a ďalšie informácie.

Ministerstvo hospodárstva plánuje vyhlásiť v januári 2018 výzvu pre inovatívne malé a stredné podniky, ktorá bude zameraná na podporu pilotných riešení priamo na území miest. Majú pomôcť riešiť oblasti energetiky, dopravy či vodného hospodárstva, povedala pre TASR generálna riaditeľka Sekcie podnikateľského prostredia a inovácií MH SR Miriam Letašiová.

„Na prvú fázu, štúdiu uskutočniteľnosti, má byť vyčlenených maximálne 20.000 eur a na druhú, realizačnú fázu maximálne 150.000 eur. Na hodnotení jednotlivých projektov budú spolupracovať rezort hospodárstva aj Smart Cities Klub,“ dodala Letašiová.

Podpis memoranda bol súčasťou programu konferencie Inovácie pre lepší život – Smart Cities and Internet of Things. Témami jednodňovej konferencie so zahraničnou účasťou sú výzvy, financovanie, skúsenosti a riešenia v oblasti Smart Cities. Medzi hlavné výzvy patrí urbanizácia, klimatické zmeny, mobilita či zamestnanosť.

Copyright © TASR 2017

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.