Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
15. septembra 2017 Efektívnosť v energetike od Energia.skTASR

MH SR poskytne firmám v Bratislavskom kraji 270.000 eur na energetické audity

„Cieľom tejto výzvy financovanej zo štátneho rozpočtu je znížiť energetickú náročnosť podnikov v Bratislavskom samosprávnom kraji, pre ktoré sú európske prostriedky v tejto oblasti nedostupné. V priebehu niekoľkých týždňov budú vyhlásené výzvy aj pre projekty v ostatných regiónoch. Podniky sa budú môcť uchádzať o podporu z európskych fondov zameranú na realizáciu úsporných opatrení vyplývajúcich z auditov,“ uviedol minister hospodárstva Peter Žiga.

V rámci výzvy pre podniky v BSK sú vyčlenené finančné prostriedky zo štátneho rozpočtu vo výške 270.000 eur. Podnikatelia môžu získať podporu až 85 % z celkových oprávnených výdavkov na audit, pričom najvyššia dotácia predstavuje 10.000 eur. Audity je možné realizovať do 31. januára 2018. Žiadosti možno podať do 31. októbra 2017.

Energetické audity podporené dotáciou môžu v súlade so zákonom o energetickej efektívnosti vypracovávať iba odborne spôsobilé osoby. Zoznam energetických audítorov je k dispozícii na internetovej stránke SIEA, ktorá výzvu administruje.

V žiadosti o podporu v rámci aktuálnej výzvy je nutné uviesť stručnú informáciu o predmete a harmonograme auditu, doterajšej spotrebe a nákladoch na energiu, pridanej hodnote podniku, ako aj predpokladané oprávnené náklady na audit, z ktorých vyplynie výška dotácie.

Mikro-, malé a stredné podniky, ktoré chcú realizovať projekty v mimobratislavských regiónoch, sa budú môcť zapojiť do výzvy vyhlásenej v najbližších týždňoch zameranej na realizáciu energetických auditov, ale aj opatrení, ktoré z nich vyplývajú. Na výzvu je vyčlenených 40 miliónov eur.

Pre veľké podniky SIEA pripravuje výzvu zameranú len na realizáciu opatrení vyplývajúcich z auditov, samotné audity musia veľké podniky realizovať z vlastných prostriedkov, keďže tieto sú pre ne povinné. Výzva by mala byť vyhlásená v najbližších mesiacoch s celkovou sumou 50 miliónov eur. Obe výzvy pripravuje SIEA v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia, ktorý riadi Ministerstvo životného prostredia SR. Odpovede na prípadné otázky poskytne SIEA.

Copyright © TASR 2017

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.