Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
23. augusta 2017 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Nitra chce mať do jesene pripravenú koncepciu Smart City

Pri financovaní projektov v rámci Smart City sa vedenie mesta okrem vlastných zdrojov spolieha najmä na zdroje z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP), rokovalo však aj so zástupcami Európskej investičnej banky. „V prípade potreby nevylučujem ani dodávateľský úver,“ skonštatoval primátor Nitry Jozef Dvonč.

Konceptom zámeru Smart City sa začalo mesto zaoberať vlani. Podľa primátora sa postupne prihlasuje veľký počet dodávateľov s množstvom riešení, ktoré sa dajú v koncepte využiť. Vychádzame z toho, čo už je urobené. Elektronizácia služieb mesta sa dá využiť na komunikáciu občana s mestom a celkový manažment procesu smart, máme zabudovaných 140 polopodzemných kontajnerov s GPS snímačmi, ktoré signalizujú naplnenosť kontajneru, čo nám šetrí ovzdušie i dopravné zaťaženie, znížili sme energetickú náročnosť mnohých budov. Rozširujeme kamerový systém a bezpečné priechody pre chodcov. Obnovili sme časť verejného osvetlenia, máme dobudovaný systém zberových dvorov a kompostáreň,“ skonštatoval primátor.

Modernizácia bude pokračovať v mestskej hromadnej doprave, kde mesto vyčlenilo v IROP-e 5 miliónov eur na nákup elektrobusov. „Bude potrebné dobudovať na území mesta 50 dobíjacích staníc pre elektromobilitu, ktorá určite príde. Pre tento projekt sme pripravili riadiaci výbor zo strany mesta, podpísali sme memorandá so Slovenskými elektrárňami aj Arrivou. Čakáme na koncepciu Ministerstva hospodárstva SR, ktorej potom projekt prispôsobíme,“ skonštatoval Dvonč.

Od júla tohto roka funguje v Nitre zdieľanie bicyklov, v blízkosti stojanov sú nainštalované aj inteligentné solárne lavičky. Záujemcom umožňujú nabiť si mobil či bezplatne sa pripojiť na Wi-Fi sieť. Lavičky sú napájané výlučne zo solárnej energie a fungujú nezávisle od počasia.

V budúcnosti samospráva plánuje vymeniť verejné osvetlenie v meste, a to nielen svietidlá, ale aj stĺpy. „Dá sa do nich zavesiť veľmi veľa zariadení, ktoré riešia napríklad parkovaciu politiku, varovanie obyvateľstva či rozhlas. Všetky tieto veci spracovávame do ucelenej koncepcie. Nie je to záležitosť jedného roka, je to aktivita na 10 – 15 rokov,“ povedal Dvonč. Výmena všetkých 8500 svetelných bodov by predstavovala úsporu 300.000 až 350.000 eur ročne. „Financie ušetrené zavádzaním nových, úspornejších technológií vzápätí investujeme do ďalšieho rozvoja a noviniek, ktoré budú prichádzať v rámci konceptu smart mesta. Dnes je ťažko povedať, čo konkrétne to bude, pretože nevieme, čo prinesie technologický pokrok,“ povedal primátor.

Copyright © TASR 2017

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.