Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Zatepľovanie domu - TASR
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Z 36. ročníka veľtrhu CONECO a 25. ročník veľtrhu RACIOENERGIA v bratislavskej Inchebe. Na snímke ukážka zatepľovania pomocou polystyrénu. Bratislava
1. augusta 2017 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Štátna podpora zatepľovania pokračuje novým kolom

Tretie kolo štátnej podpory zatepľovania je od včera (31. júla) otvorené  Majiteľom rodinných domov starších ako desať rokov, ktoré prešli procesom zateplenia, môže štát refundovať 40 % oprávnených a uhradených výdavkov, maximálne však do výšky 8000 eur. Príspevok ďalších 800 eur je možné využiť na preplatenie nákladov na vypracovanie projektovej dokumentácie.

Žiadosti o príspevok bude možné elektronicky podávať do 31. októbra 2017 resp. do naplnenia počtu elektronicky zaevidovaných žiadostí o príspevok, ktorý je stanovený pre 500 žiadostí. „Verím, že do tretej výzvy sa zapojí čo najviac ľudí, ktorí si tak budú môcť zatepliť svoj rodinný dom a znížiť si náklady svojej domácnosti na energie,“ povedal minister Árpád Érsek.

Oproti minulosti štát sľubuje aj jednoduchšiu administratívu. Znížil sa počet požadovaných príloh k žiadosti o poskytnutie príspevku a predĺžila lehota na zaslanie dokumentov v papierovej forme na 10 dní od elektronického podania.

Na rozdiel od predchádzajúcich dvoch kôl sa rozsah vykonávaných prác rozšíril aj na náklady za výmenu zdroja tepla (kotol, tepelné čerpadlo) za predpokladu, že už nezískala príspevok z iného programu. Podpora sa týka viacpodlažného rodinného domu s celkovou podlahovou plochou do 300 m2.

Minuloročné dve výzvy očakávaný záujem nepriniesli, a to najmä kvôli náročnej súvisiacej administratíve. Ministerstvo dopravy a výstavby SR zatiaľ poskytlo príspevky v celkovej výške len približne 74 tisíc eur a ďalším žiadateľom zarezervovalo príspevok v celkovej sume 507 tisíc eur.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.