Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
26. júna 2017 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

EÚ: Energetické štítky pre spotrebiče budú prehľadnejšie

Podľa nových pravidiel sa ruší neprehľadné označovanie a doterajšie označenie „A“ s hviezdičkami sa zmení na jednoduché „A“. Menej úsporné spotrebiče padnú do kategórií „B“ až „G“. Táto stupnica síce platila aj doteraz, no vzhľadom na čoraz úspornejšie modely sa systém vymkol spod kontroly. Najmodernejšie spotrebiče preto dostávali k písmenu „A“ ešte hviezdičky, pre top modely dokonca až tri.

Spotrebitelia sa sťažovali, že tento systém je neprehľadný. Hoci spotrebiče kategórie „A“ pôsobili úsporne, v porovnaní so zariadeniami s tromi hviezdičkami spotrebovali oveľa viac energie.

Novinkou je úprava kritérií pre triedu „A“ tak, aby toto označenie bolo aktuálne aj dlhodobo. Nové pravidlá vstúpia do platnosti v najbližších týždňoch, no vzhľadom na niekoľkoročné prechodné obdobie budú musieť spotrebitelia ešte veľmi dlho pozorne porovnávať energetickú úspornosť spotrebičov.

© TASR

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.