Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Efektívnosť budov - FreeDigitalPhotos.net
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka
15. apríla 2016 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Slováci sa o príspevok na zatepľovanie nebili

Hoci pred spustením podávania žiadostí sa o dotácie zaujímali tisíce ľudí, ktorí sa prihlásil na odber noviniek, reálny záujem zaostal za očakávaniami. Prvú výzvu tak neukončilo vyčerpanie stanoveného limitu 1000 žiadostí, ale uplynutie lehoty. Aj to nepochybne svedčí o náročnosti podmienok, ktoré museli uchádzači splniť, aby. Požadované dokumenty sa navyše museli podať nielen elektronickou formou, ale v nadväznosti zaslať tiež poštou aj s prílohami. Po doručení ministerstvo posúdi žiadosť do 90 dní od prijatia.

Druhá výzva onedlho

Majitelia domov, ktorí si nestihli predpripraviť všetky potrebné dokumenty, nemusia zúfať. „Vyhlásenie ďalšej výzvy predpokladáme v druhom štvrťroku 2016,“ dodal rezort. Na celý dotačný program je vyčlenených 30 miliónov eur.

Štátna dotácia môže  pokryť až 30 % obstarávacích nákladov na zateplenie. Oprávnenými žiadateľmi programu sú vlastníci rodinných domov, fyzické osoby s trvalým pobytom na Slovensku, prípadne inom členskom štáte EÚ.

Dotačný program sa vzťahuje výlučne na domy staršie ako 10 rokov. Komplexné zateplenie má zahŕňať obvodové múry, okná, dvere i strechu. Obmedzená je podlahová plocha domu. V prípade jednopodlažnej budovy nesmie prekročiť 150 m2, horný limit pre viacpodlažné budovy je 250 m2.

Maximálna výška dotácie sa stanovila na 6500 eur a skladá sa z troch častí:

Max. €5000 v závislosti od kvality tepelno-izolačných vlastností domu

Max. €1000 podľa toho, koľko tepla sa ušetrí

Max. €500 na refundáciu nákladov, ktoré sú potrebné na vypracovanie  projektovej dokumentácie a energetického certifikátu

Do skupiny oprávnených žiadateľov patrí aj majiteľ rodinného domu, ktorý začal so zatepľovaním domu v minulom roku. Každý uchádzač o dotáciu však doteraz nesmel čerpať žiadny finančný príspevok zo Štátneho fondu rozvoja bývania.

Podrobný manuál pre vyplnenie elektronického formulára nájdete tu.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.