Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Spaľovňa odpadov - TASR
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
rekonštruovanú spaľovňu odpadov (na snímke) slávnostne otvorili v piatok 28. februára 2014 v obci Kokšov - Bakša pri Košiciach. Cieľom investičného projektu spoločnosti KOSIT bolo dosiahnuť väčšie energetické zhodnotenie odpadov
21. decembra 2015 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Pri Šali chcú energeticky zhodnocovať odpad

V obci Selice pri Šali chce súkromný investor vybudovať technologickú prevádzku na energetické zhodnocovanie odpadu splyňovaním. Syntetický plyn, ktorý vznikne pri tomto procese, sa využije na výrobu elektriny a tepla pre vlastnú potrebu prevádzky. Vyplýva to zo znenia investičného zámeru, ktorý predložil investor na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA).

Zariadenie na zhodnocovanie odpadov majú tvoriť dva plazmové technologické celky, každý s inštalovaným výkonom 1 MW. Vyrobené teplo sa využije pre potreby skleníkového hospodárstva v rámci poľnohospodárskej výroby. Produkcia elektriny bude takisto slúžiť výhradne pre vlastný chod prevádzky.

Podľa projektu môže zariadenie energeticky zhodnocovať až 22.000 ton odpadov za rok. Denná kapacita pri nepretržitej prevádzke by tak dosiahla 60 ton.

Po získaní všetkých povolení predpokladá investor začiatok prevádzky v druhom polroku 2018. Celkové náklady projektu sa odhadujú na 18 miliónov eur.

Nakladanie s odpadmi na Slovensku

Energetické zhodnocovanie odpadov je u nás v plienkach. Podľa posledných údajov rezortu životného prostredia sa u nás v roku 2013 vyprodukovalo 9,86 mil. ton odpadu. Na skládkach skončilo viac než 50 % z tohto objemu, podiel recyklácie dosiahol takmer 30 %. Energetické zhodnocovanie odpadov sa na celkovom nakladaní podielalo len 3 %, čo je približne 300 tisíc ton odpadov.

Vláda v októbri schválila nový Program odpadového hospodárstva (POH) na roky 2016-2020. Obsahuje stovku opatrení, posledným z nich je vypracovanie Koncepcie energetického zhodnocovania a spaľovania odpadov v SR.

Podľa opatrenia č. 18 POH sa má tiež podporovať stabilná výroba elektrickej energie zo zariadení na energetické zhodnocovanie odpadov a stabilný odber tepla vznikajúceho v procese energetického zhodnocovania odpadov.

Možnosti vybudovania nových zariadení na energetické zhodnocovanie komunálnych odpadov bude podľa rezortu životného prostredia treba zvážiť vo väzbe na záväzok Slovenska do roku 2020 dosiahnuť 50-percentný cieľ recyklácie a nevyužitý potenciál zariadení na spoluspaľovanie odpadov, ktoré využívajú tuhé alternatívne palivá vyrobené z odpadov.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.