Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Okno
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Okno. Foto: Flickr.com/rkramer62 (Licencia Creative Commons)
12. mája 2014 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Vetrajte nielen v zime, ale aj v lete

Rýchly prehľad

Cieľová skupina Majitelia bytov a rodinných domov.
Čo by ste mali vedieť? Rozdiel medzi intervalmi a dĺžkou vetrania sa líši od ročného obdobia a vetranej miestnosti.

Nemali by ste zabúdať na vetranie všetkých izieb. Vetranie je veľmi účinné aj v boji proti vlhkosti a plesniam. Ako však vetrať čo najefektívnejšie pri minimálnej energetickej náročnosti?

V zime vetrajte nárazovo a intenzívne

V zimnom období treba vetrať nárazovo a veľmi intenzívne. Po dobu vetrania uzavrite ventil radiátora, tvorte okná dokorán, príp. urobte prievan. Dĺžka intenzívneho vetrania závisí od vonkajšej teploty, veľkosti otvoreného okna a veľkosti miestnosti. Čím je vonku chladnejšie, tým kratšie treba vetrať. Vo všeobecnosti sa dĺžka vetrania pohybuje od 5 do 15 minút. Ak ste dovetrali, zatvorte okno a ventil zapnite.

Prievanom vyvetráte najlepšie v lete

Cieľ vetrania v letných mesiacoch je rovnaký ako v zime – dostať z miestnosti vydýchaný vzduch, no zároveň mať vychladený interiér. V stenách a pod strechou sa akumuluje počas horúcich dní teplo, a preto určitý čas trvá, kým sa interiér vychladí. Najideálnejšie je vetrať v nočných hodinách, resp. nadránom. V prípade suchého tepla pomáhajú namočené vlhké závesy, príp. mokré plachty upevnené na oknách.

V lete najlepšie vyvetráte miestnosti, keď spravíte prievan. Otvorte súčasne protiľahlé okná, resp. dvere a vzduch začne prúdiť naprieč miestnosťami.

V prípade, že budete vetrať v skorých ranných, resp. nočných hodinách, môžete tiež ušetriť náklady za elektrinu. Najmä na jar a v lete využite nižšiu vonkajšiu teplotu, avšak v prípade extrémne horúcich letných dní platí pravidlo – ak v miestnosti nie je vydýchaný vzduch, nemusíte vetrať vôbec.

Vetrať môžete aj s klimatizáciou

Počas leta je vetranie nutné aj v klimatizovaných priestoroch. Vetrať môžete aj pomocou klimatizácie. To je založené na jednoduchom princípe odsávania vnútorného znehodnoteného vzduchu cez vnútornú jednotku a prisávania čerstvého vzduchu z vonkajšieho prostredia. Rozhodujúce je, koľko vzduchu je bytová klimatizácia schopná zabezpečiť.

Paradoxom je, že čím viac sa objekty zatepľujú, o to intenzívnejšie by sa mali dodatočne vyvetrať. Dôležitým aspektom pre zabezpečenie zdravého vzduchu v uzavretých priestoroch je aj správna a pravidelná starostlivosť o vzduchotechniku.

Budovy v súčasnosti majú viac problémov s vetraním ako v minulosti. Antónia Račková Paričiová, mediálna zástupkyňa Ener group, hovorí: „Architekti by sa okrem estetiky mali viac zameriavať na funkčnosť budov a zohľadňovať správny systém vetrania už pri prvotných návrhoch. Súvisí to aj s trendovým zatepľovaním, pri ktorom majitelia budov či domov zabúdajú na dodatočné vetranie týchto objektov. Čím viac zatepľujeme, tým viac vzniká požiadavka na vetranie. Obrazne povedané, čím viac sa sústredíme na šetrenie energií, tým viac ako by sme boli v igelite“.

(c) energia.sk, TASR

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.