Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
emisie
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/Senor Codo (licencia Creative Commons)
12. decembra 2013 Ostatné od Energia.skSITA

Analytik: Obmedzenie počtu emisných povoleniek je len dočasné riešenie

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok odsúhlasili obmedzenie počtu emisných povoleniek. Úprava systému obchodu s povolenkami (ETS) navrhla Európska komisia, v Európskom parlamente ale opatrenie pôvodne narazilo na odpor. V apríli tohto roka ho poslanci odmietli, no v júli zmenili názor a pre dočasné stiahnutie časti povoleniek z trhu sa vyslovili až teraz. Za návrh hlasovalo 385 poslancov, 284 bolo proti. Na prijatie bolo potrebných 335 hlasov.

Systém obchodu s povolenkami zaviedla Európska únia v roku 2005. Vtedy sa medzi členské krajiny EÚ rozdelili emisné kvóty na vypúšťanie priemyselných škodlivín do ovzdušia, po ktorých prekročení sa musia kupovať povolenky. Ekonomická kríza v posledných rokoch ale spôsobila, že povoleniek je na trhu prebytok, ich ceny tým pádom klesali a celý systém prestal plniť svoju pôvodnú funkciu.

Jedna povolenka, ktorá znamená možnosť vypustiť do ovzdušia jednu tonu oxidu uhličitého (CO2), by podľa odborníkov mala stáť aspoň 20 eur, ak má výrobcu prinútiť k znižovaniu emisií. V súčasnosti sa ceny pohybujú medzi 4 a 5 eurami za tonu, čo je suma, ktorá producentov nemotivuje k investíciám do ekológie.

Analytik: ETS potrebuje zásadnejšiu reformu

Schválenie backloadingu v EP pomôže stabilizovať trh s emisnými povolenkami a predísť tak kolapsu cien, tvrdí analytik Virtuse Energy Milan Hudák. Ten by podľa neho hrozil v prípade, ak by sa návrh neschválil. Jednorázový zásah Európskej komisie do objemu emisných kvót, ktoré sa predávajú počas 3.obchodovacieho obdobia, je ale podľa Hudáka iba dočasným riešením.

„Systému obchodu s povolenkami (ETS) bude potrebovať razantnejšie riešenie problému prebytku emisných kvót na trhu, eventuálne nastavenie objemu obchodovaných kvót tak, aby čo najviac reflektoval ekonomický vývoj, ako aj znižovanie CO2 intenzity utilít a priemyslu v EÚ,“ dodal Hudák.

Návrh odkladu aukcií časti emisných kvót mal v Európskom parlamente skalných odporcov. Zásah do obchodovania považujú za nesystémový, povedie podľa nich k zvýšeniu cien elektriny a k strate konkurencieschopnosti európskych podnikov. Systém obchodovania s povolenkami sa podľa kritikov založil ako trhový mechanizmus a mal by teda fungovať bez vonkajších zásahov alebo zaniknúť.

Backloading čaká proces implementácie

Návrh na odloženie aukcie povoleniek musia teraz odsúhlasiť ešte členské štáty EÚ. Mohlo by sa tak stať už na budúci týždeň počas zasadania ministrov poľnohospodárstva členských krajín. Ďalší postup závisí na rýchlosti úradníckych procedúr.

Hlasovanie v EP malo zatiaľ len mierny vplyv na cenu povoleniek. Milan Hudák neočakáva výrazný rast ich cien až do obdobia, kedy sa začne proces implementácie návrhu. „Predpokladáme, že prvá aukcia so zníženým predajom emisných povoleniek by mohla byť v už máji 2014,“ uzavrel.

(c) energia.sk, ČTK

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.