Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
bridlica1
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Bridlica. Foto: Flickr.com/aldenchadwick (Licencia Creative Commons)
23. marca 2012 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Shell sa dohodol na ťažbe plynu z bridlíc v Číne

Čína má jedny z najväčších zásob plynu z bridlíc na svete. Jeho ťažba je však zatiaľ vo veľmi počiatočnej fáze, vláda v najbližších rokoch plánuje najprv určiť správnu technológiu ťažby. Vládna energetická agentúra NEA nedávno uviedla, že do roku 2015 chce krajina z bridlíc vyťažiť 6,5 miliardy metrov kubických plynu, čo je zhruba 6 % súčasnej produkcie plynu v krajine. Do roku 2020 má však ťažba prudko vzrásť na 60 až 100 miliárd metrov kubických.

Čína začala skúmať možnosti ťažby plynu z bridlíc v roku 2009 po rozkvete ťažby v USA. Jej štátne energetické spoločnosti od tej doby vstúpili do niekoľkých projektov v USA spolu s firmami Chesapeake Energy a Devon Energy. Doma však majú zatiaľ len niekoľko desiatok vrtov a dohodli sa so zahraničnými spoločnosťami, ako Shell, Chevron a Hess, na spoločných ťažobných projektoch.

Čína vlani prvýkrát ponúkla v aukcii dve ložiská plynu v bridliciach a ďalšie aukcie plánuje v apríli alebo v máji tohto roku. Aukcie sa však mohli zúčastniť len domáce firmy. Zahraničné spoločnosti sa zatiaľ podieľali len na prieskume. Podľa NEA budú môcť teraz zahraničné firmy uzatvárať s miestnymi dohody o zdieľaní produkcie, alebo im poskytovať inžinierske služby, napísala agentúra Reuters.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.