Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
1. januára 1970 Ostatné od Energia.skTASR

ENERGIA: Šéf RWE je za predĺženie prevádzky jadrových elektrární o 20 rokov

„Predĺženie životnosti jadrových elektrárni o 20 rokov by bolo podľa výskumného inštitútu EWI ekonomicky najvýhodnejšie riešenie,“ vyhlásil Jürgen Grossmann, podľa ktorého by predĺženie znížilo náklady na výrobu elektriny aj emisie oxidu uhličitého.

Nemecko by tak zároveň získalo viac času na vývoj obnoviteľných zdrojov energie. Tie si totiž vyžadujú novú, modernú rozvodnú sieť, ktorú nie je možné vybudovať v krátkom čase.

V roku 2000 sa vtedajšia nemecká vláda rozhodla, že do roku 2021 zastavia prevádzku všetky jadrové elektrárne v krajine. Kancelárka Angela Merkelová sa snaží toto rozhodnutie zvrátiť. Preto vláda požiadala odborníkov, aby vypracovali štúdiu o vplyvoch predĺženia životnosti jadrových elektrární. V rámci rôznych scenárov sa uvažuje o predĺžení ich prevádzky o 4 až 28 rokov.

Konečné rozhodnutie by malo padnúť dnes. Kancelárka totiž zvolala na dnes schôdzu vlády, ktorej hlavnou témou je budúcnosť jadrovej energie v Nemecku. Kabinet sa snaží nájsť také riešenie, ktoré by si nevyžadovalo súhlas hornej komory parlamentu, pretože v nej vládna koalícia stratila väčšinu.

Hovorca kancelárky Steffen Seibert uviedol, že vláda vezme do úvahy bezpečnostné aj právne záležitosti, než sa rozhodne, o koľko dlhšie ponechá v prevádzke 17 atómových elektrární.

Informovala o tom agentúra Reuters.

Copyright © TASR 2010

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.