Tlakový hrniec ušetrí čas i energie
Rýchly prehľad
Cieľová skupina | Domácnosti, ktoré pri varení nevyužívajú tlakový hrniec, resp. tie, ktoré zvažujú jeho kúpu. |
---|---|
Vstupná investícia | 50 EUR a viac – závisí od modelu a výrobcu |
Miera úspory | Pri používaní tlakového hrnca sa skráti čas varenia o 70%, usporíte až 50 % nákladov za energie. |
Tlakový hrniec je hrubostenný hrniec, ktorý pri varení využíva vyšší tlak, ako je bežný atmosférický tlak. Pomocou neho sa dosiahne vyššia teplota varenia (120 ° C až 130 ° C) a vďaka tomu uvaríte rýchlejšie pokrmy.
Konštrukcia
Dôležitou súčasťou hrnca je otvor uzavretý ťažkou ale pohyblivou zátkou, ktorá funguje ako poistný ventil. Prepúšťa prebytočnú paru a tak zamedzuje nebezpečnému zvýšeniu tlaku, ktoré by mohlo viesť k roztrhnutiu hrnca a následnému výbuchu. Pre zvýšenie bezpečnosti má hrniec navyše tepelnú poistku, ktorá sa pri nebezpečnom zvýšení teploty roztaví a uvoľní paru z hrnca.
Zaujímavosť |
---|
Vynálezcom tlakového hrnca bol v 17. storočí Francúz Denis Papin. Jeho objav síce spočiatku slúžil chemikom ako tlaková nádoba a na varenie, o čo Papin pôvodne usiloval, sa tlakový hrniec dostal do kuchyne po prvýkrát až o osem rokov neskôr, v roku 1687. Na zdokonalenie tlakového hrnca si svet musel počkať až do roku 1927. Francúzsky inžinier Gautier v tomto roku zostrojil tlakový hrniec s poistným ventilom. Aj ten sa však zanášal a potom spravidla nasledovala explózia. Spotrebitelia sa preto k takýmto hrncom správali zdržanlivo. Až v roku 1944 prichádzajú bratia Lescureoví s nápadom vyrábať tlakové hrnce z lisovaného hliníka, s otočným a ďalším bezpečnostným ventilom. Pokrievka je pripevnená tak, aby sa v prípade potreby mohla mierne zdeformovať a umožnila odvod pary. |
Princíp
Tlakový hrniec je hermeticky uzatvorená nádoba. Zatiaľ čo pri atmosférickom tlaku dosahuje voda varu pri 100 ºC, pri vyššom tlaku dosiahne teplotu až 130 ºC. Potraviny sa uvaria rýchlejšie a zachovajú si viac živín. V porovnaní s bežným varením je varenie v tlakovom hrnci približne o 70 % rýchlejšie.
Zdroj: foods20green.blogspot.com/adaptácia energia.sk
Prečo si ho zaobstarať?
Výhody | Nevýhody |
---|---|
|
|
Na úsporu energie má vplyv veľkosť nádoby, ktorá zodpovedá veľkosti platničky. Musí na ňu presne priliehať. Pri varení mäsa ušetríme 60 až 80 % času a 40 až 50 % energie.
Vzhľadom na to, že pri varení sa využíva vyšší tlak chuť pokrmov bude výraznejšia. Potraviny si uchovajú svoju biologickú hodnotu a vitamíny. Jedlo sa nepripáli a pripravíte tak veľmi úsporne zdravé jedlo pre dospelých, vegetariánsku stravu, pokrmy pri redukčnej diéte i detské jedlo.
Čím sa riadiť pri kúpe?
- Vyberte si dostatočne veľký hrniec – výber správneho objemu prispôsobte počtu členov v domácnosti a veľkosti porcií, ktoré budete pripravovať
- Tlakový hrniec by mal byť vyrobený z ušľachtilej ocele
- Dno hrnca by malo byť minimálne dvojvrstvové, lepšie je však trojvrstvové sendvičové
- Musí byť vybavený bezpečnostnou poistkou – mali by byť aspoň dve, navzájom nezávislé
- Samozrejmosťou je aj blokujúce tlačidlo, ktoré neumožní otvoriť hrniec, pokiaľ nebude tlak v nádobe vyrovnaný s vonkajším okolím
- Pokiaľ chcete v tlakovom hrnci variť mäso i zeleninu, kúpte si taký, pri ktorom môžete výšku tlaku znižovať a zvyšovať
Pri kúpe sa u predajcu informujte, na aké typy varných dosiek ho možno používať. Na trhu sú v súčasnosti dostupné aj elektrické hrnce alebo hrnce určené pre použitie v mikrovlnnej rúre.
Môžete sa rozhodovať medzi hrncom s pákovým alebo bajonetovým uzáverom – záleží len na vás, s ktorým typom sa vám lepšie manipuluje. Pri nákupe skontrolujte platnosť záruky, dovretie veka a to, či je dno hrnca rovné.
Kúpe tlakového hrnca sa vyhnite na tržnici alebo u podomových obchodníkov, radšej nakupujte u renomovaných výrobcov a v značkových obchodoch:
- kvalitné hrnce renomovaných značiek sú bezpečnejšie
- bezproblémové uplatňovanie záruky
- ak budete musieť po čase kúpiť nové tesnenie v prípade značkového hrnca nebudete mať žiadny problém
V balení samozrejme nesmie chýbať údaj o objeme, hodnota pracovného tlaku, slovenský návod na použitie, informácie o manipulácii pred prvým varením a prípadne náhradné poistka i tesnenia. Solídny predajca k návodu prikladá aj zoznam servisných partnerov.
Dbajte na správnu manipuláciu a údržbu
Pokiaľ má byť varenie úplne bezpečné, je nutné dodržiavať niekoľko zásad:
- rešpektujte rysku, ktorá určuje maximálnu hladinu naplnenia
- hrniec udržujte v čistote
- pozornosť venujte najmä poistným ventilom, ktoré sa môžu v niektorých prípadoch upchať – nepoužívajte preto drvené korenie a bylinky. Ich funkčnosť preverte pred každým varením.
Konečná úspora energií závisí od zdroja tepelnej energie, naplnenia tlakového hrnca a typu pokrmu, avšak pri dodržiavaní zásad pri varení a správnej údržbe ušetríte až 60 % energie.
(c) energia