Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
12. septembra 2011 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Štátne energetické podniky v tomto roku so ziskom

Spoločnosti Transpetrol, a.s., Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a.s. (JAVYS) a Slovenské elektrizačná prenosová sústava, a.s. (SEPS) plánujú v tomto roku dosiahnuť zisk. Ako vyplýva so správy ministerstva financií (MF), spoločnosť Transpetrol by mala v tomto roku dosiahnuť zisk po zdanení vo výške 12,8 mil. eur, podnik JAVYS by mal vykázať zisk na úrovni 8,8 mil. eur a firma SEPS by mala ukončiť rok 2011 s čistým ziskom vo výške 16,8 mil. eur. Energetické podniky, v ktorých štát drží 100-percentné podiely, by mali za tento rok vyplatiť dividendy v objeme 33,8 mil. eur.

Spoločnosti JAVYS medziročne poklesne tohtoročný zisk o vyše 39 %. „V rámci rozdelenia zisku plánuje spoločnosť vyplatiť mimoriadnu zvýšenú dividendu v celkovej výške 14,5 mil. eur,“ informovalo ministerstvo vo svojej správe. Spoločnosť sa v budúcich obdobiach podľa rezortu dostane do umelej straty a nebude vyplácať dividendy, nakoľko sa nebudú na jej financovanie v takej miere využívať prostriedky z Národného jadrového fondu, ale na financovanie svojich aktivít bude využívať naakumulovaný nerozdelený zisk minulých období a naakumulované rezervy. „Nerozdelený zisk za minulý rok je evidovaný vo výške 77 mil. eur a naakumulované rezervy sú vo výške 98 mil. eur,“ spresnilo ministerstvo.

Transpetrol predpokladá, že jeho zisk v tomto roku medziročne vzrastie o 0,7 %. V rámci rozdelenia zisku plánuje spoločnosť vyplatiť dividendy v celkovej výške 10,3 mil. eur. „Na účtoch nerozdeleného zisku naďalej ostáva 67,7 mil. eur. Spoločnosť dlhodobo dosahovaný zisk nerozdeľuje a na svojich účtoch kumuluje rezervu na prípadnú prehru v spore o vlastníctvo akcií a rezervy na nutné investičné akcie, ktoré bude potrebné v budúcnosti vykonať,“ dodal rezort.

Firma SEPS v roku 2011 predpokladá medziročný pokles tohtoročného zisku o 46 %. „Výška zisku je ovplyvnená predovšetkým precenením majetku spoločnosti, ktorého jednorazové dôsledky sa premietli v tomto roku. Došlo aj k zvýšeniu odpisov, ktoré sa premietnu  ďalších rokoch,“ zdôvodnilo ministerstvo. V rámci rozdelenia zisku plánuje spoločnosť vyplatiť za tento rok dividendy v celkovej výške 9 mil. eur. Na účtoch nerozdeleného zisku naďalej zostáva 8,8 mil. eur. „V ďalších rokoch spoločnosť očakáva, že vplyvom efektívnejšieho hospodárenia, zreálnením hodnoty dlhodobého majetku a čiastočným znížením nákladov dlhovej služby bude schopná vyplatiť akcionárovi dividendy vo výške 10 až 11 mil. eur ročne. Tento scenár však do veľkej miery závisí od regulačného rámca a od zachovania súčasnej úrovne výkonov,“ konštatoval rezort financií.

Zdroj: SITA, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.